0

М ексикански палеонтолози идентифицираха нов вид динозавър, който е бил благ и общителен. Това е станало ясно на базата на останки, открити в северната част на Мексико, предоха Франс прес и Ройтерс.

Мексикански палеонтолози идентифицираха нов вид динозавър, който е бил благ и общителен. Това е станало ясно на базата на останки, открити в северната част на Мексико, предоха Франс прес и Ройтерс.

"Преди 72-73 милиона години огромен тревопасен динозавър е умрял в пространство, богато на седименти. Тялото му бързо е било покрито с пръст и е могло да се запази през хилядолетията", написаха мексиканските палеонтолози. Става дума за вида Tlatolophus galorum. Опашката на изкопаемото е била открита през 2013 година в щата Коауила в Северно Мексико.

След като продължили разкопките учените се натъкнали на 80% от черепа на животното, гребена му, който е бил висок 1,32 метра, и на някои кости. Това позволило да се стигне до извода през 2021 г., че става дума за нов вид динозавър. Той е имал уши, които са възприемали звуци с ниска честота. Това означава, че видът е бил благ и общителен. Тези гиганти издавали силни звуци, за да плашат месоядните динозаври или да търсят партньор в репродуктивния период. Гребените им са били ярко оцветени.