0

С едемте чудеса на древния свят, с изключение на вечните пирамиди в Гиза, отдавна са изтрити от лицето на земята.

Седемте чудеса на древния свят, с изключение на вечните пирамиди в Гиза, отдавна са изтрити от лицето на земята.

Но светът не може да живее без чудеса и днес с голяма сила се изготвят списъци с нови чудеса на света - чудесата на ерата на високите технологии, където творенията на човешките ръце се съчетават с красотата на природата. 

Предлагаме на вниманието ви един от тези списъци. С какво се съгласявате в него, какво предлагате да вмъкнете и какво да изтриете?

"Длани на гигант", Виетнам

Композицията, открита през 2018 г., е златен мост, който се опира на гигантски фибростъклени длани върху метална рамка. 150-метровият пешеходен мост предлага зашеметяваща гледка към морския бряг и курорта Да Нанг.

Главният архитект на проекта Ву Виет Ан заявява, че целта на проекта е „да събуди у посетителите усещането, че вървят по пътека, която лежи в ръцете на бог“.

Зелени кули, Милано

Построена преди седем години, "Вертикалната гора" в Милано се състои от две жилищни кули с балкони, на които растат дървета и друга растителност. Заедно те създават един вид гигантски зелени хълмове.

По фасадите са засадени над 900 дървета, най-високото от които достига 110 метра. Авторите на проекта твърдят, че „зелените къщи“ са бъдещето на градската цивилизация.

Градини край залива, Сингапур

Gardens by the Bay е футуристичен градски парк, открит в Сингапур през 2012 година. Състои се от 18 „супердървета“, които са вертикални градини, върху „стволовете“ и „върховете“ на които растат естествени растения. Най-високото от "супердърветата" е високо около 50 метра.

Композицията е разработена от британската архитектурна фирма Grant Associates, която спечели конкурс, обявен от правителството на Сингапур за проектиране на природен оазис. Изкуствената пътека между двете най-високи „супердърва“ предлага зашеметяващи гледки, а вечер, в 19.45 часа, в градината има светлинно и музикално шоу всеки ден.

Дубайска рамка, Дубай

Дубайската рамка е построена през 2018 година. Това е истинска циклопска рамка, обрамчена от великолепна гледка към историческия град от едната страна, а от другата - към новия Дубай. Подът от фибростъкло на 50-метровата наблюдателна площадка в горната част става прозрачен веднага щом стъпите на него: това добавя вълнение за посетителите, които внезапно откриват силуета на града на 150 метра под краката си.

Кръстовище "Медуза", Фарьорски острови

Кръстопътят „Медуза“ - съвсем скорошно чудо на Фарьорските острови. Това е кръстопът на пътища, които минават под океана и свързват два съседни острова. По него се организира кръгово движение.

Кръстовището е украсено с фигури и барелефи от камък и стомана, изработени от местния скулптор Трондур Патурсон и осветени от композиция от измислени от него гирлянди, благодарение на които през стените и тавана постоянно тече зелено-синьо сияние. Фигурите в един от участъците на стената, хванати за ръце, танцуват местен фарьорски танц в кръг.

Музей Сумая, Мексико Сити

Канадско-американският архитект Франк Гери, създател на музея Гугенхайм в Билбао, разработи също толкова зашеметяващ проект за мексиканската столица.

Музеят Сумая, който прилича на гигантска навита риболовна мрежа, отвори врати за посетители през 2011 г. Повече от 66 000 творби на мексикански и европейски майстори са изложени в залите на музея.

Златна топка, Индия

Град Ауровил е основан в края на 60-те години от комуна от хора, които искат да създадат място на Земята, пълно с мир и хармония. Точно това се превърна в читалището, което те построиха близо до град Пудучери, Тамил Наду.

Създателите нарекоха Ауровил „градът на бъдещето“. В центъра на селището стои храмът Матримандир, посветен на Майката - това е името на неизвестна французойка, една от първите основателки на комуната. Сферичният храм е изцяло облицован със златни плочи.

Парк за подводни скулптури, Маями

Около 10 километра подводни инсталации очакват бъдещи посетители в парка за подводни скулптури в Маями, който трябва да бъде отворен тази година.

За да се гмуркате под водата и да се любувате на скулптурите на парка, трябва да имате със себе си маска или водолазен костюм.

Люлка в джунглата, Бали

„Люлката на джунглата“ на Бали е проста, но брилянтна идея. Десет люлки с огромна амплитуда на люлеене са разположени в близост до популярната природна красота на острова. Някои от тях имат крила, други летят през гигантско сърце, трети се извисяват над върховете на палмите, а четвъртите са напълно фиксирани над водопада. Тук дори възрастни туристи са щастливи да освободят своя вътрешен Тарзан!

Въздушна пътека Калбари, Австралия

През лятото на 2020 г. в Национален парк Калбари, на 6 часа от Пърт, се откри нова атракция - Sky Trail.

Два сводести моста се простират на 24 метра от ръба на скалата над пролома, където на 100 метра под краката на разхождащите се туристи на брега на река Мърчисън минават стада кенгуру.

Източник: pochivkablitz.bg