0

У стройство позволява на напълно парализирани хора да управляват с поглед компютъра и по този начин да общуват с околните. Технологията, която в света е известна от десетина години, но в България е нова, бе представена днес в Русенския университет в рамките на инициативата „Здравей! Това съм аз!” на Фондация „АСИСТ – Помагащи технологии”. Устройствата са особено ценни за болни хора, които не могат да говорят и да се движат и комуникират с околните единствено с погледа си.

Приспособлението дава възможност на хората само с насочване на погледа и задържането му да използват компютъра и да изразят по този начин какво желаят, да пишат, да общуват, да се забавляват и въобще да използват всички програми на един компютър.

„За някои това може да е интересно, но за други е безценно. То им дава възможност да управляват живота си” обясни Евгения Христова от Фондацията.

Колегата й Морис Гринберг каза, че в момента в България се използват не повече от 30 такива устройства. Цената им е от 2000 до 4000 лева и поне засега нуждаещите се трябва да си ги заплатят сами. Гринберг даде пример с Полша, Чехия, Хърватия и Словения, където държавата плаща 90 процента от стойността на устройствата.