0

К омети, които орбитират по-малко от 200 години около Слънцето и са известни като периодични комети, могат да се разделят на две части, които впоследствие да се слеят, съобщи ЮПИ. Това обяснява защо много периодични комети имат изпъкналости по повърхността си и по външния си вид напомнят снежни човеци или гумени патета.

Учените стигнали до тези заключения, след като изследвали отблизо кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко - първата комета, приютила сонда на повърхността си. Тя е с формата на пате, а снимки отблизо показаха, че дълги цепнатини разделят двете й изпъкналости.

Учените създали компютърен модел, който да прогнозира какви условия са необходими, за да може върху обект с подобна форма да се появят цепнатини и той да се раздели на две. Било установено, че за целта ще е достатъчно скоростта на въртене на кометата да е два пъти по-голяма от сегашната.

"Анализът ни предсказва къде точно ще се появят цепнатините - заяви проф. Даниъл Шиърс от университета на Колорадо в Боулдър. - Сега имаме нови виждания как някои комети могат да еволюират след време."