0

П о света има хора, които са склонни да платят хиляди за определено ястие. Най-скъпите храни задоволяват не само апетита, но и сетивата, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Те впечатляват не само с вкуса, но и с цената си. Ето кои са едни от най-скъпите храни в света:

По света има хора, които са склонни да платят хиляди за определено ястие. Най-скъпите храни задоволяват не само апетита, но и сетивата, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Те впечатляват не само с вкуса, но и с цената си. Ето кои са едни от най-скъпите храни в света:

Бял хайвер от есетра албинос

Един килограм от този хайвер струва 8500 евро. Есетрата албинос е вид едра риба, която живее в Каспийско море. Цената на хайвера е толкова висока поради факта, че яйцата от есетрата албинос се набавят много рядко, когато рибите са на около 100 години.

Лосово сирене

Едно от най-скъпите сирена в света е това, което е направено от млякото на лос. То се произвежда на едно единствено място и това е фермата Moose House в Швеция. Лосовото сирене има бял цвят и напомня на сиренето фета. Струва около 1000 евро за килограм и се прави в много ограничени количества.

Японските стекове Уагу

Стековете Уагу са едни от най-вкусните и скъпи деликатеси в света. В Япония на чистокръвните телета Уагу се правят масажи, дава им се бира и им се пуска класическа музика. Цената на 1 кг. от този вид месо може да достигне 450 долара.

Месо от Кемани

Кемани е порода пилета, която се отглежда в Индонезия. Специфичното при тях е хиперпигментацията им, която прави пилето изцяло черно, включително неговото месо и органи. Породата е толкова рядка, че един брой струва около 200 долара в Индонезия. А извън страната тази цена може да достигне хиляди долари.

Бял трюфел

Високата цена на тези трюфели е в резултат от изключително специфичните условия, в които те растат, събират се и се съхраняват. Имат изключителен вкус и аромат, които биха направили всяко ястие съвършено. В Европа 1 кг бели трюфели струва около 2000 евро.

Гъбата мацутаке

Този вид гъби са изключително редки, а цената им достига до 600 долара за един килограм. Мацутаке се срещат основно в Япония, но и в още няколко азиатски страни. Броят им е значително намалял поради въздействието на насекоми и дървета, които попадат в сенчестите места, в които гъбите растат. Поради невъзможност да се култивират, могат да изчезнат в бъдеще.

Шафран

Цената на тази ценна подправка може да варира от 400 до 1000 долара за килограм. Високата цена идва от факта, че шафранът расте само през седем дни в годината през есента, като се събира и обработва на ръка. Освен това, за да се събере 1 кг шафран, е необходимо да съберете 300 000 цветчета.

Супа от лястовичи гнезда

Гнездата на тези птици са се превърнали в деликатес в китайската кухня, защото са направени изцяло от слюнката на лястовиците, без добавени външни материали. Цената на този деликатес е около 3000 долара за килограм. Високата цена идва от трудното и опасно събиране на лястовичите гнезда.

Иберийска шунка

Най-скъпата шунка в света се произвежда в Испания, като цената и варира около 365 евро за килограм. За свободно отглежданото иберийско прасе са обособени огромни площи за паша, като те се хранят основно с жълъди. Класификацията на иберийската шунка е изключително строга и за най-добра се смята само тази с черен етикет.

Кафе Копи Лувак

Най-скъпото кафе в света се произвежда в Индонезия, Филипините и в Южна Индия. Цената му варира между 250 и 1200 долара за килограм. Известно е със специализирания начин, по който се обработва. Азиатската палмова цивета се храни със зрелите плодове на кафето, а това, което отделя се почиства, изсушава и продава, като изключително ценно кафе.