0

По време на европейското първенство по футбол през 2008 година, освен прогнозите на футболните анализатори, се появиха и оракулите животни. Тогава в Германия се роди традицията да се ангажират най-различни твари, които да гадаят резултатите. Хит на Евро '08 стана октоподът Паул. Със своите точни прогнози главоногото спечели доверието на хората и те често се уповаваха на неговия усет. Особено при залозите.

Бащата и неговите наследници

Паул, който можем да наречем „бащата на животните оракули“, извършваше предсказанията си по специален начин. В аквариума му се поставяха две сходни прозрачни пластмасови кутии, декорирани с флаговете на страните съперници, а всяка една от тях съдържаше храна - например мида или стрида. За победител се приемаше отборът, чиято кутия първа бъде отворена. Паул отгатна резултатите на 4 от 6-те срещи на Германия. За световното първенство през 2010 г. той беше теоретично по-подготвен и успя да предскаже крайните изходи на всички срещи. Интересното е, че му се предлагаше да избира само между два възможни крайни изхода, въпреки че в груповите фази е възможно среща да завърши наравно. Отборът на Германия няма равен резултат в нито един от 6-те си мача в групите на Евро '08 и Мондиал '10. Октоподът почина след първенството през 2010-а, но се появиха куп претенденти за наследници на неговото амплоа.

Костенурката Мамарио Поставена пред 2 кутии пълни с риба, окичени със знамената на съответните съперници, по време на Евро '12, видрата Ферет не позна изхода от двубоя между Германия и Италия. Оракулът предсказа победа за германските играчи, възпитаниците на Йоахим Льов допуснаха поражение.

За Мондиал 2014 в Бразилия германската телевизия ARD избра костенурка, която да предсказва резултатите на бундестима. Момарио тогава посочи Германия за победител, като избра чинията с храна, на която беше знамето на Германия. Костенурката се оказа права, резултатът срещу Португалия беше категоричен – 4:0 в първия мач от първенството.

Броненосецът Така беше официалният талисман на световното в Бразилия. Той се превърна в поредната футболна врачка. В две дупки беше поставена храна за него, а той трябваше да предскаже резултата между Гана и Германия. Екзотичното животинче избра дупката с ганайското знаме, но мачът завърши наравно - 2:2.

Последното поколение Коалата Оби-Оби

Най-много животни гадатели се появиха обаче за Евро 2016. От коала до пингвин, футболният свят може да разчита на прогнозите на редица представители на фауната.

Първото предсказание бе на коалата Оби-Оби. Австралийското животно посочи, че мачът между Германия и Украйна от третия ден на надпреварата ще завърши наравно. Това стана, след като Оби-Оби трябваше да избира между евкалиптови клонки в две чаши, на които бяха поставени знамената на двете държави. Коалата първо подуши клончето с немския флаг, после се отдръпна и не избра нито една от тях. Това доведе до прогнозирано равенство. Грешка – мачът завърши 2:0 за германците. Животното със странно име сега е главна атракция в зоопарка на Лайпциг.

Доста по-категоричен бе тюленът Астрид от Кьолн, чиито прогнози са съпътствани и с доста акробатични номера. Пред струпалата се тълпа той не се уплаши да избере плуващата във водата топка с украинския флаг, а после и да покаже част от богатия си арсенал от трикове.

Нели, слонът оракул позна, че Германия ще спечели откриващия си мач в първенството. Преди срещата тя направи своето предсказание в зоопарк в Северна Германия. Тя трябваше да ритне топка, като пред нея бяха поставени две футболни врати. Вратата, в която слонът вкара, бе тази на Украйна, което показа, че украинците ще получат повече голове в мача, както и стана.

Броненосецът Фулеко

Подобно на пингвина Роналд през 2014-а, за сегашното първенство се появи пингвинът Флоке от зоопарка в Любенау. Според хората, които се грижат за него, той има истински способности на врачка. Затова те го тестваха пред публика, поставяйки пред него две топки с флаговете. Той категорично постави крилото си на топката с немския флаг и така позна крайният резултат.

Украйна също има свое животно оракул. Петел на име Петро ще дава своите прогнози. През 2012-а пък, когато Украйна бе домакин на част от мачовете от първенството на Стария континент, феновете разчитаха на свиня в ролята на оракул.

Малкото коте Жо Тем се доказа засега като едно от най-успешните животни оракули. Избирайки между две чинии с храна под флаговете, то позна резултатите за 2 от 3 мача в четвъртия ден. То посочи Испания и Италия като категорични фаворити, а единственият двубой, който му „избяга“, бе този между Швеция и Ейре.

Шрек и Фиона В Русия пък заложиха на жабите Шрек и Фиона, при които прогнозите са за точен резултат. Страните, за които отговаря всяка жаба, се определят предварително. Изобретателните руснаци пускат хлебарка между двете земноводни и така която първа я изяде, се счита за гол за съответната страна. Животните обаче не познаха, тъй като Фиона (Русия) изяде две хлебарки, а Шрек (Англия) само една. Тоест тяхната прогноза бе за резултат 2:1 за Русия

Порчето Аппа Покрай Евро '16 в България се появи и порче оракул. Победата на аутсайдера Унгария над Австрия с 2:0, която изненада всички, беше предсказана от Аппа. То е първото животно, което прави прогноза в български ефир. За двубоя между Австрия и Унгария, пред Аппа бяха сложени три чинийки с любимата му храна - за победа на Унгария, Австрия или равен. Животното, противно на всички очаквания, избра Унгария и позна.