0

С тотици хиляди пластмасови дискчета на дупки с диаметър 4,5 см и дебелина 2 мм зариват през тези дни крабрежната ивица на централната част на Тиренско море. Като се започне от плажовете южно от Неапол, премине се през тези покрай столицата Рим и се стигне до онези до Ливорно и Виареджо – големия пристанищен град на областта Тоскана и нейния прочут морски курорт. Не са пожалени също така красивите острови в Неаполитанския залив Капри и Иския, където на миналия 20 февруари рибар открива първите белезникави търкалета, превърнали се в истинска напаст.

Засега никой не може да каже какъв е произходът на загадъчните дискове. Първооначално журналисти от медии в Неапол лансираха тезата, че това са филтри на еднократни дози кафе, тоест от т.нар. чалди. Да, ама предположението на пишещото братство под Везувий бе бързо опровергано, защото филтрите на въпросните джаджи са и с доста по-малък диаметър, и с по-малка дебелина. След това се заговори, че търкалетата са били отпадък, натоварен незнайно къде на кораб, който трябвало да ги транспортира за преработка, но за по-лесно и с цел пестене на гориво екипажът ги изхвърлил в морето. Накрая разтропан репортер откри, че преди 5-6 години подобна напаст била сполетяла крайбрежието на Северна Америка и тогава дисковете се оказали „изпуснати“ от голяма пречиствателна станция на отпадъчни води. Защото те били използвани като инкубатор или развъдник на полезни бактерии, които унищожавали мръсотиите и правели водата почти като изворна. И сега както силите на реда, така и специалистите по опазването на околната среда в областите Кампаня, Лацио и Тоскана търсят италианската пречиствателна станция, която евентуално е изпуснала търкалетата си.

Междувременно природозащитниците заговориха за истинска екокатастрофа, която заплашва не само чистотата на морето, но и неговите обитатели. Ами преди няколко дни на брега недалеч от Неапол е бил открит мъртъв делфин, чиято смърт най-вероятно е била причинена от нагълтаните яко пластмасови дискчета. Проплакаха и туристическите деятели, които се опасяват, че през наближаващия летен сезон търкалетата на дупчици могат да пропъдят почиващите от плажовете.