0

З релищен парад готвят Юпитер, Венера, Нептун, Марс и Сатурн. През май планетите ще се подредят в почти права линия и ще изгреят на небосвода. Небесното шоу ще започне да се наблюдава по-удобно от около 10 април рано сутрин, ниско над хоризонта в посока изток-югоизток.

На небето ще се подредят Юпитер, Венера и невидимият с невъоръжено око Нептун, които ще бъдат в съзвездието Водолей, а Марс и Сатурн ще са в съседното съзвездие Козирог, обяснява физикът Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория в изданието си „Гид на любителя астроном“.

Кулминацията на пролетния парад ще бъде видимото сближаване на двете най-ярки планети – Венера и Юпитер, които ще изглеждат сякаш се „целуват“.

От България явлението ще се наблюдава часове след съединението им – на 1 май след изгрева на двете планети около 4 часа и 50 минути за София. На същата дата Слънцето ще изгрее в 06,23 ч. за столицата.

Така че двете планети ще могат да се наблюдават едновременно до около 5 часа и 45 минути в настъпващата зора.

Препоръчително е желаещите да наблюдават явлението да изберат място с нисък източен хоризонт.

„Подходящи за целта ще бъдат също горните етажи на високи сгради. В окуляра на телескоп двете планети заедно ще представляват атрактивна, дълго запомняща се гледка. „Традиционно по време на съединенията на Юпитер и Венера зачестяват съобщенията за наблюдавани аномални явления в небето, най-вече от хора, непознаващи планетите. Можем да очакваме същото и през тази пролет“, отбелязва още физикът.