0

П о 25 мераклии ще мерят сили за едно депутатско кресло на предстоящите избори 2 в 1. Над 6 000 са кандидатите за народни представители, от които едва 240 ще попаднат в Народното събрание, а малко над 400 - за Европейския парламент. Това съобщиха от Централната избирателна комисия на последния си редовен брифинг преди изборите. До вота 2 в 1 остават пет дни.

NOVA

И от ЦИК, и от МВР увериха, че подготовката за вота върви по план. В момента се доставят бюлетините и изборните книжа по райони. Доставят се машините за гласуване в чужбина. В четвъртък и петък и ще бъдат транспортирани и в страната.

Вече е ясен броят на кандидатите за народни представители - 6 100. От тях близо 2000 са жени, а над 4 000 мъже. Те ще се борят за гласовете на над 6 500 000 избиратели. Кандидатите от България за евродепутати са 418.

NOVA

Пет дни преди вота тече трескава подготовка и се дават последни инструкции за разпределението на бюлетините и машините за гласуване.

„Дадохме разрешение от склада да бъдат изнесени последните машини, които ще се използват за гласуване в най-близките държави. Машините за гласуване в страната в момента се инсталират в склада. В четвъртък и петък ще бъдат доставени”, увери говорителят на ЦИК Росица Матева.

Те ще бъдат разпределени в близо 12 900 секции в страната и в 769 в чужбина. „Тази година всичко започна една идея по-рано, което аз лично приветствам. В момента се извършва разпределение на бюлетини и други материали по регионалните избирателни комисии, които впоследствие ще бъдат преразпределени към секционните комисии. За момента се справяме, с всичко сме в срок. Няма никакво забавяне”, увери вътрешният министър Калин Стоянов.

В момента се провеждат и последните обучения на членовете на комисиите, които ще отговарят за броенето на гласовете и правилното попълване на протоколите. От ЦИК са предоставили образци с  над 30 варианта за недействителни бюлетини.

„Бюлетина, в която вотът е маркиран не със син цвят. Или когато са засегнати две от полетата на хартиената бюлетина. Или когато бюлетината е действителна за партия, но не и за преференция”, уточни Матева.

За първи път от три години няма искане от главния прокурор за сваляне на имунитет на кандидати, съобщиха още от ЦИК. И увериха, че членовете на комисии, които на местните избори бяха хванати в нарушения, няма да участват в настоящите частични. А колкото до парламентарните - призоваха партиите да не ги назначават.

*Източник: NOVA