0

Ц ИК реши да не регистрира за изборите двете коалиции около ДПС - близката до почетния председател на партията „Демокрация, права и свободи – ДПС“ и тази около Делян Пеевски - „Движение за права и свободи – Ново начало”.

Така финалното решение на казуса дали ще бъдат допуснати до участие в изборите двете коалиции е на съда.

В понеделник двете фракции влязоха в надпревара за това коя да се регистрира първа за изборите през октомври. В крайна сметка ЦИК им позволи да се регистрират едновременно, като се оказа, че и двете крила са решили да участват като коалиции.

Коалицията на Пеевски носи името "ДПС-Ново начало", като в нея влизат партиите “Български глас" и “Новите лидери". Тази на Джевдет Чакъров, близък до Ахмед Доган, се казва "Демокрация, права и свободи-ДПС", като в нея влизат "Справедлива България - обединени родолюбци" (СБОР) и "Земеделски народен съюз" (ЗНС).

Разцеплението на ДПС започна през юли при гласуването на правителство, предложено от ГЕРБ. След това членовете на партията се разделиха на такива, които подкрепят, почетния председател Ахмед Доган и близкия до него съпредседател Джевдет Чакъров, и на такива, които подкрепят другия съпредседател - Делян Пеевски.

ТРЕТИ ДЕН НАПРЕЖЕНИЕ: Собственикът на "Росенец" и "сараите" с изявление, полицията накрак! (ВИДЕО)

След тези събития ДПС-Доган съобщи, че тясното ръководство на партията е изключило от ДПС Пеевски и неговите приближени. Според Пеевски обаче това е „противоуставно“.

ЕСКАЛАЦИЯTA: Доган имал договор за наем за сарая в Бояна! (ВИДЕО+СНИМКА)

Малко преди това стана ясно, че Доган е загубил контрол върху резиденциите си в „Росенец“ и „Бояна“. Той е бил премахнат и от ръководството на ТЕЦ „Варна“, където беше съдружник с бившия министър на транспорта Данаил Папазов.