0

 Предизборната кампания е вяла, партиите пазят сили за следващи избори, това е позицията на политолога доц. Иво Инджов в коментара му темата как протича битката на политиците за гласовете на хората.

Политиците говорят малко за нарастващия натиск, груб и арогантен на партиите срещу журналисти. Искат да те да нямат правото да задават въпроси, да правят проучвания и това е сериозен проблем, казва той, цитиран от БНР.

"Възражда се политическият натиск върху медиите в България и срещу конкретни журналисти, които имат силен глас в интернет. И това ме навежда на мисълта, че политическият натиск не си е отишъл в последните години. Това е сериозен проблем и по него трябва да се започне работа", смята политологът.

Предизборната кампания той определи като вяла и скромна като ресурси: "Според мен, като цяло в публичното пространство - медии и социални мрежи, няма усещане за динамична и съдържателна кампания, от която зависи толкова много.  Ако политиците имаха сериозни намерения в тази посока, щеше да има повече тематична центрираност и творчество, такова нещо не забелязах. Много хора се питат, има ли кампания, не я виждаме, не ни докосва?"

Доц. Инджов обяснява това със седми поред избори в рамките на 3 години и половина и " пиарите са уморени". 

"И при доста сходни идеологически прилики между отделни партии е трудно да се заложи на идеологическа компонента. Много от темите са дискутирани преди няколко месеца в поредна изборна кампания", обясни той причините за вялата кампания.

И допълни, че "партиите пазят сили и средства за следваща предизборна кампания догодина", защото имало голяма вероятност да не се състави правителство след 27 октомври.

Политологът прогнозира, че шансовете за редовен кабинет са 50:50 и ако има правителство то ще е с продължителност около 9 месеца, "колкото продължи сглобката". И припомни, че за 4 години имаме само 2 редовни правителства, но за кратко.