0

В АС отказа да разгледа жалбата срещу регистрацията за вота на "Движение за права и свободи - Ново начало".

САГАТА ПРОДЪЛЖАВА: Хората на Доган внесоха нови жалби в ЦИК и ВАС!

Върховният административен съд отказа да разгледа жалбата на фракцията около Ахмед Доган срещу решението на ЦИК, с което за участие във вота на 27 октомври беше регистрирана коалицията около Делян Пеевски - "Движение за права и свободи - Ново начало".

ИГРИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ: Пеевски пак извъртя номер на Доган!

Според магистратите, макар и подадена в законовия срок, жалбата е недопустима. 

НЕ СЕ ОТКАЗВА: Доган напъва към изборите с коалиция!

Мотивите на съда

Атакуваната регистрация става факт в изпълнение на решение на друг състав на Върховия административен съд, с което беше отменен първоначалният отказ на ЦИК да допусне коалицията около Пеевски за участие в изборите. Такъв отказ получи и коалицията около Доган - "Демокрация, права и  свободи - ДПС",  но той  мина през съдебно потвърждение.

ВАС ГО ПОРЯЗА: Без ДПС на Доган на изборите!

Според магистратите жалбата е недопустима, защото иска отмяната на положителен акт, а това е недопустимо по закон и според константната съдебна практика.

Освен това въпросът за регистрацията на коалицията около Пеевски е въпрос между нея и ЦИК и не засяга коалицията около Доган. 

ЦИК остави без разглеждане документите на двете крила на ДПС

На това основание делото е прекратено. А то е поредното, в което ВАС постановява отрицателен акт по жалби на фракцията около почетния председател на ДПС.

Вчера, понеделник, 16.09,  Върховният административен съд остави без разглеждане други две жалби на ДПС с председател Джевдет Чакъров.