0

В столичния квартал "Дружба" избиратели казват, че на бюлетини не се поставят печати.

Машината вместо да пуска цели разписки пуска част от разписката и така се губи възможността да гласуват, на някои избиратели едната излиза, другата не излиза, което не позволява да гласуват с хартия и поради тази причина се натрупват хора.

Пред 55-а секция в столичното 163-о училище в квартал "Дружба" имаше опашка от гласуващи.

Сигналът до "По света и у нас" е от човек, който гласувал към 10 ч. сутринта и забелязал, че членовете на комисията не поставят печат на машинните бюлетини. По указания те се прибират в урната с един печат, а хартиените с два.

В същата секция хората разказват, че опашката сутринта е стигала извън сградата на училището.

От районната избирателна комисия заявиха, че тези бюлетини са действителни, тъй като в протокола за машинното гласуване няма графа за недействителни бюлетини.

 

 

Такъв пропуск е установен и в други четири секции, като вече са дадени указания да се поставят печати на всички бюлетини.

В София проблеми имаше и с машините. В 73-о училище машината в 99-а секция въобще не е стартира и там преминаха на хартия. Още поне 7- 8 машини в столичните секции дават дефект и вадят бели разписки.

Такъв проблем се появи и в 53-а секция, която се намира в колежа по телекомуникации в "Студентски град". Докато се отстранява проблемът се образува голяма опашка и на хората им се налагаше да изчакват около 40 минути.

Пред БНТ Атанас, който чакал около половин час на опашка пред колежа, отбеляза, че машината се е оправила "магически" чак когато пристигнал екипът на медията.