0

Н ационалният съвет (НС) на БСП се събира в събота на заседание, съобщиха от партията. Членовете на ръководния орган трябва да изберат кой ще изпълнява функциите на председател на партията, след като във вторник Корнелия Нинова обяви, че се оттегля от лидерското място. Това стана на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което са направени първи анализи на вота "две в едно" на 9 юни.

СЛЕДИЗБОРНО: Продължава да се сипе дъждът от оставки, още един партиен лидер се оттегля! (ВИДЕО)

Националният съвет ще насрочи и пълен цикъл отчети и избори в партията, ще бъде избран изпълняващ функциите на председател на БСП, както и ще определи периода, в който ще се проведе прекият избор за нов председател.

Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност персонално, лично и единствено, подавам оставка и свиквам Националния съвет, обясни решението пред медиите във вторник Нинова. Самата тя щяла да остане редови депутат в 50-я парламент.

Националният съвет трябва да избере един от заместниците й, който да довърши мандата. Това са Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова, Владимир Москов и Атанас Зафиров.

В четвъртък в отворено писмо до партията Нинова призова оставката й да бъде приета. Освен това обяви, че няма да участва в работата на Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП, за да се избегнат всякакви внушения за нейна намеса в решенията на колективните органи на партията, припомни БТА.