0

П родължава дъждът от оставки по политическите върхове. След председателя на "Да, България" Христо Иванов още един лидер се оттегля от ръководния си пост.

Сега председателят на БСП Корнелия Нинова хвърли оставката.

„Оценявам нашите резултати като катастрофални. Поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка”, каза тя на брифинг в централата на партия.

БТА

Според 100% обработени протоколи от вота 2 в 1 БСП е пета сила в Народното събрание. Партията получи подкрепата на 7.06% от отишлите до урните, или 151 557 гласоподаватели. Младежката организация на БСП поискаха оставката на лидера на социалистите заради резултата от изборите, като провесиха транспарант „Оставка” през прозорците на централата на БСП на „Позитано” 20.

СЛЕД ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ: Христо Иванов с радикално решение!

„Събрахме Изпълнителното бюро и анализирахме ситуацията. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност. Този път протестният вот се изрази чрез негласуване. На тези избори няма победител, защото всички, без ДПС и ИТН, губим гласове, най-много ПП-ДБ”, посочи Нинова, според която фрагментацията означава нестабилност. По думите ѝ вече няма голяма партия.

Нинова обясни, че няма да напусне Народното събрание, защото е „избрана от народа” и си „остава депутат”.

Дали ще се кандидатира за нов мандат като председател на БСП не стана ясно.

Тя бе категорична, че БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ. „Ние смятаме, че България може да бъде извадена от кризата само с надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство. Една от задачите на Националия съвет е да се изготви позиция, която ще бъде представена на трибуната, но ние няма да отстъпим от тази позиция - партийна сглобка с правителство на ГЕРБ няма да правим”, каза още тя. 

По думите ѝ имало опасност от нова спирала от избори. „Призоваваме за разум, за съставяне на правителство. Нови избори ще бъдат с още по-ниска избирателна активност, фрагментация. Тези процеси са опасни за демокрацията на България”, допълни още тя. 

НЕГОВОТО ИМЕ Е: Той ли е новият Христо Иванов?