0

Д епутатите удължиха времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с предстоящите местни избори до 8 ноември. Това стана с гласуваното със 122 гласа „за“ и 52 – „против“ проекторешение за изменение на решението на Народното събрание за работа на парламента в месеците септември - октомври. 

Проекторешението бе внесено от Бойко Борисов и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов и Стою Стоев от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), а разглеждането му като допълнителна точка от дневния ред за днес, бе по предложение на заместник-председателя на парламента Никола Минчев. 

Първоначално депутатите решиха да заседават извънредно в понеделниците и вторниците преди изборите и да не заседават в периода 11-27 октомври заради местните избори. Сега с промяната на това решение ваканцията им ще продължи до 8 ноември. Първоначално депутатите решиха да заседават извънредно на 2 и 3 октомври т.г., а пленарни заседания да не се провеждат от 11 до 13 октомври включително, от 18 до 20 октомври включително и от 25 до 27 октомври включително. Днес депутатите решиха следващата седмица – понеделник, вторник и сряда да са неработни – или 2, 3 и 4 октомври, а 5 и 6 октомври, тоест четвъртък и петък да бъдат работни. Деница Сачева, която е един от вносителите, обясни, че се предвижда след следващата пленарна седмица, да не се работи до 8 ноември, за да може да се включи и седмицата с евентуалните балотажи. Сачева изтъкна като аргумент използването на парламентарната трибуна за предизборна реторика. 

Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“ попита „работливото мнозинство“ какво искате в крайна сметка. Първо нарушавате правилника, предлагайки ваканция, която не съществува, а сега си намалявате и работните дни, за да можете да обикаляте по провинцията, коментира той. 

В хода на дискусията Тошко Йорданов получи забележка от председателстващия заседанието Росица Кирова.