0

54-годишен криминално проявен софиянец, превозващ седем сирийски бежанци, е задържан днес от служители на „Гранична полиция“ – Бургас след кратко преследване в района преди разклона за Черноморец. Около обяд служители от граничен полицейски наряд, разположен около асфалтовата база край Маринка, подали сигнал със „стоп“-палка на водача на лек автомобил „Мерцедес“, с видинска регистрация, който не се съобразил с полицейските разпореждания, подал газ към служителите на реда, опитвайки се да ги прегази, увеличил скоростта и се включил в близката детелина. Вместо към Бургас обаче водачът поел в посока Созопол, като е последван от граничния екип, съобщиха от полицията.

След подаден сигнал, втори екип на „Гранична полиция“, намиращ се в района на парк „Росенц", успял да спре в района на кръстовище „Атия“ агресивно шофиращия и застрашаващ живота на пътуващите към Созопол автомобили „Мерцедес“. Единият от граничните полицаи се приближил към „Мерцедес“-а, но водачът му отново подал рязко газ, насочил се към служителя, опитвайки се да го прегази и потеглил към Черноморец. Граничарят възпроизвел със служебния си пистолет в посока на автомобила изстрел със стоп-патрон за да преустанови тръгването му. Изстрелът нарушил целостта на шофьорския прозорец, но въпреки това водачът на мерцедеса потеглил и е неутрализиран на около 200 м. преди разклона за Черноморец. При счупването на шофьорския прозорец софиянецът получил леки повърхности наранявания в областта на лявата ръка, по-късно е прегледан е на място от екип на „Спешна медицинска помощ“.

В купето на автомобила са открити седем мъже, нелегално преминали границата на България, самоопределили се, като сирийци. Същите са задържани и отведени в помещението за задържани лица към Гранично полицейско управление - Бургас.

Установена е самоличността на водача на автомобила – 54-годишен криминално проявен мъж от София. Констатирано е, че той е  с отнета шофьорска книжка, поради което  регистрационните номера на  мерцедеса са свалени. Софиянецът е тестван за употреба на алкохол от служители от „Пътна полиция“ при РУ - Созопол, като дрегерът дал отрицателна проба. Мъжът отказал тестване за употреба на наркотични вещества и е задържан е за срок от 24 часа. Установено е, че две седмици по-рано, отново на Бургаска територия, 54-годишният криминално проявен мъж отказал да бъде тестван за употреба на наркотични вещества или техните аналози. По случая е образувано досъдебно производство.