0

214 са се гаврили с гръбначно като насилника Захари, който мъчи кучето Мечо. Толкова са делата за насилие над животни в районните прокуратури в страната от началото на миналата година до днес, показа справка, изготвена за „Телеграф”. 

Протест пред Съдебната палата срещу насилника на Мечо.

 Протест пред Съдебната палата срещу насилника на Мечо.
БГНЕС

Данните са от районните прокуратури, както и от съдилищата в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Благоевград. Повечето образувани досъдебни производства се прекратяват, тъй като разследването удря на камък и униформени и обвинители не успяват да стигнат до извършителите на жестоките посегателства над животинките. До съд пък стигат малцина, и то само ако деянието е с летален изход за жертвата. 

Тънко 

Изправените на подсъдимата скамейка насилници се отървават съвсем тънко - с глоба, която в масовия случай е 1000 лева или с „пробация”. Има само един-единствен случай на осъден на 8 месеца затвор ефективно. Става въпрос за мъж, който се е гаврил с безстопанствено куче в Казанлъшко. Случаят нашумя през 2019 г., след като в мрежите бе разпространен клип, на който се вижда как 32-годишният тогава мъж от Мъглиж подмята във въздуха малко куче, заравя го в купчина зърно и не му дава възможност да диша. Пред съда садистът се оправда, че кученцето го ухапало по време на игра и той решил да му даде урок. Първоначално Ангелин, който има и други присъди, бил осъден на „пробация”, но впоследствие отнесъл окончателно ефективно наказание. През миналата година присъдата на Ангелин А. е изтърпяна. 

Ангелин от Мъглиж.

 Ангелин от Мъглиж.

Друг осъден, но на глоба, е ловджия от Неврокопско. Случаят е от миналата година. Една вечер Г.Ц. се прибирал от лов. Тръгнал с автомобила си, като след него тичало кучето му - порода „Английски сетер”. Наближавайки главния път в района на местността Летището до гр. Гоце Делчев, той спрял автомобила си и слязъл, за да прибере животното в клетка. Забелязал друго куче, порода „Средноазиатска овчарка”, което нападнало неговото. Мъжът грабнал пушката и гръмнал овчарката с патрони за дивеч. Кучето извило, отскочило назад и се затичало към стопанина си М., който се намирал наблизо. Тогава ловецът произвел втори изстрел, вследствие на което животното се претърколило. Стопанинът на пострадалото животно се възмутил от действията на обвиняемия. Между двамата мъже възникнал конфликт. М. се опитал да го спре и го предупредил, че ще се обади в полицията. Г.Ц. успял да се качи в колата и напуснал местопроизшествието. Пострадалото куче веднага било закарано при ветеринарен лекар, който го прегледал и установил две рани – на единия крак и на гърба. Овчарката била в изключително тежко състояние и починала, докато й била оказвана медицинска помощ. Виновникът е освободен от наказателна отговорност и понесъл административно наказание - глоба в размер на 1000 лева. От извършената съдебно-оценителна експертиза е видно, че стойността на средноазиатска овчарка е 1350 лева. 

Варненските магистрати пък са внесли предложение за налагане на глоба по дело за убит кон. Случаят е от Провадия, където непълнолетно лице е убило чифтокопитното, като прерязало лявата му югуларна вена, в резултатна което животното е починало от кръвозагуба. В цяла Софийска област за посочения период от 67 дела, само две са стигнали до съд, като едното е върнато на прокуратурата. Другото е приключило в края на миналата година със сключено споразумение. Тук става въпрос за застреляна котка. Драмата се развила в Панчарево. Въпросната котка била домашно животно, но имала навика да се вмъква в двора на съседите. Съседът неколкократно я пъдил и се оплаквал на стопаните. Въпреки това котката продължила да преминава оградата. Един ден той грабнал въздушна пушка и я отстрелял. 
Животинчето било тежко ранено и се наложила евтаназия. Съседът бил обвинен, но си признал и сключил споразумение с прокуратурата, което било одобрено от съда. Така отнесъл „пробация”. 

Боеве 

Най-много образувани досъдебни производства за насилие над гръбначни има в Софийско - 67 дела. 14 души са с обвинения към настоящия момент. За същия период в СРС са внесени 3 дела. Едно е висящо, едно е върнато и едно е приключило с „пробация”. По другия текст от Наказателния кодекс за организиране на боеве между животни в СРП има три дела. Осъдени за подобно деяние няма. В Бургас делата за насилие над животни от началото на миналата година са 50. Само едно е за организиране на боеве. В Благоевградско за насилие разследват 44-ма. За организиране на боеве няма нито едно дело. Варненските магистрати също нямат дела за боеве. Производствата за насилие са 35. От тях 28 са спрени. В Старозагорско също няма дела за посочения период нито за насилие, нито за организирани боеве.

Ненормалник влачи болонка, вързана за кола

Кметът на Русе Пенчо Милков лично пусна сигнал до Районната прокуратура за зверство срещу болонка, която била вързана за шията с корабно въже и влачена с автомобил. Зверството било извършено в квартал „Трите гълъба”, населен предимно с роми. Случаят на жестокост стана известен в началото на септември тази година. След получен сигнал служители на общинския приют за безстопанствени животни откриха изтезавана болонка. След като било мъчено, кученцето полумъртво е било напъхано в чувал и захвърлено. То все пак успяло да се измъкне, но раните му били много жестоки и въпреки че е откарано веднага в клиника, ветеринарите не са успели да го спасят. „Искам активни и спешни действия за справедливо наказание на изрода (без извинение), причинил тази жестока смърт. Дадохме на полицията и прокурорите цялата информация, с която разполагаме. Всеобщата агресия избива към най-беззащитния. Кучетата познават добрите хора, но невинаги могат да направят човека добър”, написа в профила си кметът Милков, за когото е известно, че е голям любител на животните. 

По темата работиха: 

Тереза Тренева
Жанета Йорданова
Елена Анастасова
Владимир Симеонов
Добромир Радушев
Христо Христов