1

Ц ели пет години след разстрела на брокерката Станка Марангозова процесът за убийството й тръгва пред Софийския градски съд. Това заявиха от институцията пред „Телеграф“. 

Делото е насрочено за 18 октомври, а разпоредителното заседание е било през май. Граждански искове от близки не са предявени. 

Обвинение 

Подсъдими за покушението на Марангозова са четирима души, като сред тях е мъжът на бившата миска Ивайла Бакалова - Веселин Денков, както и Петър Костов, Борис Иванов и Иво Масларов. Според държавното обвинение Денков бил подбудител и помагач в покушението. Целта била користна, твърди прокуратурата. Обвинението на Масларов е аналогично - отново в съучастие като подбудител и помагач с останалите. Иванов пък има обвинение и за организирана престъпна група, както и за държане на наркотици и боеприпаси. Костов е сочен за физически извършител на покушението. За мократа поръчка били броени 80 бона, твърди разследването. 

Творческо 

Убийството бе извършено на 10 октомври 2019 г. Според разследването килърът проследил Марангозова до блок в столичния кв. „Младост“, спрял мотоциклета си до колата на брокерката, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата. След като Марангозова свалила стъклото, той я прострелял 3 пъти в главата, което довело до смъртта й.

Твърди се, че мотоциклетът е бил управляван от Костов. Марангозова е била следена близо месец, като е бил използван и тракер за определяне на местонахождението й. Мотоциклетът е открит във водоем край софийското с. Чепинци на 20 май 2020 г. След убийството Масларов бяга първо в Швейцария, а по-късно в Германия.

На 5 октомври 2022 г. е екстрадиран у нас след издадена от прокуратурата европейска заповед за арест. Първоначално делото бе поето от военни прокурори, тъй като единият от задържаните - Иванов, се оказа служител на НСО. Делото бе връщано неколкократно на прокуратурата, накрая ВКС решава процесът да се гледа пред СГС след оспорвания на подсъдността.