0

Б оса на считаната за най-жестока мафия в Италия, който миналата година избяга от затвор с максимална сигурност, е бил заловен във Франция, съобщиха властите в двете страни, предава БГНЕС.

Марко Радуано, описан като "опасен" в списъка на Европол на най-издирваните престъпници в Европа, е бил задържан в Бастия на френския остров Корсика.

През февруари 2023 г. той избяга от строго охраняван затвор в Нуоро, Сардиния, като използва чаршафи, за слезе по стената.

КАПО ДИ ТУТИ КАПИ: Ед О’Нийл за малко да стане мафиот

Неговата "дясна ръка" Джанлуиджи Тройано също е бил заловен близо до Гранада в Испания, съобщи министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси, който определи арестите като "още един сериозен удар срещу организираната престъпност".

40-годишният Радуано е шеф на провинциалния клан Гаргано, действащ в рамките на млад и малко известен синдикат на организираната престъпност във Фоджа, в южната италианска област Пулия, известен като Четвъртата мафия.

По данни на Европол той излежава 24-годишна присъда за членство в престъпна организация, трафик на наркотици, притежание на незаконни оръжия и други престъпления.

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГАНГСТЕРСКИ ПРОЦЕС: Мафиоти хранили прасетата с останките на нещастна вдовица

Според Европол той е бил "на върха" на престъпната си организация, "с ролята на организатор, подбудител и безмилостен убиец на групата, посветила се на извършването на убийства, трафик на наркотици и управление на рекет за изнудване".

Бягството му беше изключително неудобно за италианските власти и подчерта силата на Четвъртата мафия, която днес се смята за най-насилствения организиран престъпен синдикат в Италия.

БЕЗ ТОЛЕРАНС: 2 200 години затвор за мафиоти от Ндрангета (ВИДЕО)

По-малко изтънчени от богатата "Ндрангета", неаполитанската "Камора" или сицилианската "Коза ностра", клановете от Фоджа разчитат на принуда, бомбени атентати и заплахи, за да изнудват местните жители, докато се занимават с трафик на наркотици, въоръжени грабежи и кражби на автомобили и добитък.