1

К олата на Мария Чиндамо е открита точно пред портите на притежаваните от нея ниви в крепостта Манкузо в Лимбади, Италия. Именно тук тя се надяваше да изгради малък фермерски бизнес.

Двигателят на автомобила работи, вратата от страната на шофьора е отворена. На асфалта до колата са открити косми и кръв, но през май 2016 г. няма и следа от Мария.

Изчезването на Чиндамо идва точно година, след като съпругът й посяга на живота си. Това съвпадение кара някои да предположат, че убийството й е отмъщение от страна са семейството на мъжа й, тъй като преди смъртта му Мария се осмелила да му поиска развод. 

Цялата тази история обаче се оказва трик, скалъпен от мафиоти, за да отвлекат вниманието от разследващите. 42-годишната вдовица е убита, защото отказала да продаде земята си на съсед, свързан с мафията.  

Сега вече е ясно, че останките на Мария са били изядени от прасета, които умишлено са били държани гладни. Костите и пък са смачкани под веригите на огромни булдозери. 

Подробностите за ужасяващото убийство на Мария Чиндамо са само част от шокиращите разкрития, чути по време на най-големия процес срещу мафията в Италия от 30 години насам. Процес с 337 обвиняеми, от които 207 признати за виновни, и толкова много престъпления, че на три съдии отне почти два часа, за да прочетат присъдите за 2200 години затвор. 

Около 2 500 полицаи бяха включени в разследването, включващо не по-малко от 24 000 подслушвания, а процесът се проведе в преустроен кол център, тъй като нито една съдебна зала не можеше да побере 600 адвокати, 900 свидетели и различни затворнически килии за всички обвиняеми. Процесът срещу членовете на най-могъщата мафиотска структура - калабрийската групировка Ндрангета засяга престъпления извършени в и около град Вибо Валентия на западния бряг. 

В центъра на делото се оказаха пет убийства - изтезания и убийства за отмъщение на двама мафиоти през лятото на 1996 г.; убийството на гей гангстер през 2002 г. и още едно двойно убийство от 2002 година. Три от тези пет убийство никога не са разкрити. 

По време на мегапроцеса в импровизираната съдебна зала бяха докарани безпрецедентно голям брой превратници, повече от които кръвни роднини, включително племенник на Луиджи Манкузо - топ бос с прякор “Върховния”. Там станаха други ясни подробности за още зловещи екзекуции. Като например, че всеки отказал да продаде земята си на мафиоти, е убиван, също като Мария Чиндамо. Така например става ясно, че мъж е провесен с главата надолу и измъчван с ножици за подстригване на коне. Друг мъж би “раздробен на парчета с мотофреза”. Експлозия пък избухнала в колата на млад биолог на име Матео Винчи. Взривът счупил двата му крака и така той изгорял жив в автомобила. 

Но освен тези убийства, процесът разкри изключително богатата гама от престъпления на мафията. „Ние правим от всичко по малко“, каза един от гангстерите - „убийства, лихварство, изнудване, манипулиране на гласове, наркотици, застрахователни измами...“. 

Хората отказвали да плащат за защита на Ндрангета били сплашвани брутално. Един предприемач, отказал да плаща по 2 000 евро на мафията всеки месец, намерил мъртъв делфина, изхвърлен пред сторителната му компания. Друг бизнесмен, който управлявал моден магазин, открил на вратата на дюкяна си обесено малко кученце. Други потърпевши намирали отрязани кози глави или пък колите му били подпалвани. 

Процесът разкри как пипалата на Ндрангета достигат до почти всеки ъгъл на живота в Калабрия. Дори италианците, изтощени от десетилетия истории за мафията, намериха тези нови разкрития за удивителни. Оказа се, че достъпът до всякакви работни места – дори в публичния сектор – се контролира от престъпните картели. Ако искате да работите като чистач в болница или в кетъринг отдела на училище, трябва да целувате ръка на местния мошеник.

Друга разкрита схема на Ндренгета описва как престъпниците дебенели близките на опечалени в болниците като лешояди, за да се уверят, че те дават работа на правилното погребално бюро. Престъпни кланове станали собственици на гробници и „ниши“ за ковчези в гробището на Вибо. След това мафиотите продавали тези пространства на прекомерни цени на скърбящи семейства.

Това гробище е използвано и за укриване на оръжие. Веднъж портиерът на гробището разбрал, че в една от гробните ниши е скрит пистолет Глок и го откраднал. Впоследствие той е прострелян в капачката на коляното. 

Всяка артерия на гражданския живот е в услуга на престъпниците. Линейките са били използвани като лични таксита за превоз на бегълци от един град в друг. Понякога са били изпращани и за пренасяне на наркотици. 

Водата, която течеше в селските чешми, се отклоняваше към плантации с канабис. Повечето хора са били твърде уплашени, за да съобщят какво се случва, защото всеки, който изобличи мафията, обикновено изчезва почти мигновено. 

Престъпните кланове контролираха и строителството. Затрупани с пари от търговията с кокаин, „кланове Ндрангета изпират мръсните си пари чрез бизнес, наречен „Vibo Concrete“. Строителните фирми в територии, управлявани от мафиотите, бяха принудени да използват тази компания за всякакво строителство. 

Ндрангета създаде и модни марки, построи хотели и нае топ адвокати и счетоводители. Дори местният футболен отбор бавно беше превзе -  един от гангстерите притежаваше 20-процентов дял във ФК Вибонезе и използва този лост, за да назначи племенника си, по прякор „Геган“, да отговаря за доходоносен, но незаконен бар на стадиона.

Но въпреки че Ндрангета има приблизителен годишен оборот от 57 милиарда евро, нейните членове обикновено живеят обикновен живот в отдалечените села, където са израснали, понякога избягвайки правосъдието с години чрез мрежи от подземни тунели и бункери. До разкриване на тази мрежа от тунели се стигнало, след като следователи забелязали, че жените на престъпниците често посещавали изоставени имоти. Когато карабинерите нахлули в тези имоти открили идентични мали бели плочки по стените. Оказало се, че чрез тях се отваряли хидравлични люкове, водещи до стотици метри подземни тунели, използвани от мъжете, за да се движат незабелязано из града. 

В много отношения този мегапроцес изглежда потвърди всички стереотипи за гангстерите - те носят прякори от кат от комиксите – Агнешки крак, Пръчката и Всезнайкото – и враждуват за дребни обиди като кражби на коли и добитък до големи печалби.

Оказва се също така, че алтернативна масонска ложа е действала като „спора“, свързващ политическия и престъпния свят. Мафията използва работната си сила, за да избере определени политици и тези избрани длъжностни лица след това ще възлагат на управляваните от мафията предприятия редица обществени поръчки и ще си затварят очите за техните измами.

Човекът, който оглави това значимо разследване, е прокурор Никола Гратери, който наскоро бе назначен за обвинител в Неапол, където пък властва друга мафия - Камората. Гратери живее с въоръжен ескорт от почти 30 години и рядко вижда семейството си и любимите си горички с бергамот. 

Най-голямото предизвикателство с Ндрангета се крие в това, че за разлика от другите мафиотски организации, които имат строга йерархична система, тази групировка е “конфедерация от много независими престъпни групи”. Всички те споделят едни и същи ритуали и са интегрирани в една и съща структура, но всеки е притежава своята автономна територия.