0

Н авални вероятно е бил връзван за ръцете и краката преди смъртта си Алексей Навални е бил "здраво вързан за ръцете и краката, четири часа преди да бъде обявен за мъртъв".

ИЗВЪНРЕДНО: Алексей Навални е мъртъв!

Руската правозащитна организация gulagu.net твърди, че съдебномедицинският експерт, който е направил аутопсията на 47-годишния опозиционен лидер, е бил подложен на натиск от тайните служби да скрие причината за смъртта му, пише Daily mail.

Първоначално се казваше, че Навални е починал от "откъснал се кръвен съсирек" в арктическия затвор, където е бил заради политическата си дейност.

В нов доклад организацията пише, че съдебномедицинският експерт е бил под натиск да скрие откриването на кръвни съсиреци в мускулите на прасеца и ръцете на опозиционера.

В първоначалните руски доклади се казва, че Навални е починал от "кръвен съсирек" в арктическия затвор "Ад", наречен "Полярен вълк", където бе заточен.

Образуването на кръвни съсиреци обаче е в резултат на нарушаване на нормалното кръвообращение.

Източникът на информацията твърди, че съдебният експерт "е бил склонен да вярва, че четири до пет часа преди настъпването на смъртта затворникът е бил вързан и ръцете и краката му са били завързани".

КАК УБИХА НАВАЛНИ: Рязък удар в сърцето отнел живота на опозиционера?

Крайниците му "са били здраво завързани точно така, че кръвта да застои и в нея да се образуват кръвни съсиреци, които след това да запушат белодробната артерия и кръвоносните съдове на мозъка", се казва в изявлението на организацията, оглавявана от Владимир Осечкин.

Daily Mail, който помества новата информация, припомня, че не бяха представени доказателства за твърдението за пряко физическо насилие, но западни лидери и други руски опозиционери вече твърдят, че Навални е бил убит по заповед на Владимир Путин.

Съдебният експерт и следователите от Следствения комитет "са подложени на силен натиск от страна на Федералната служба за сигурност (ФСБ), за да възпрепятстват разследването".

На тях им е наредено да "прикрият обстоятелствата по извършването на особено тежко престъпление срещу Алексей Навални - изтезания и поръчково убийство", твърди още Daily Mail.

ЗЛОВЕЩИ КАДРИ: Изтече видеозапис от тайнствен нощен конвой. Тялото на Навални ли возят? (ВИДЕО)

Известно е, че руските власти са удължили срока на предварителното разследване на все още неизяснената смърт на лишения от свобода руски опозиционен лидер.

Според Иван Жданов, директор на Фонда за борба с корупцията на Навални, новата дата е 20 април.

Това означава, че "все още няма официална информация от правителството за причината за смъртта", казва той.

ЗАТВОРНИК ОТ КОЛОНИЯТА: Алексей Навални е починал по-рано!

ФСБ е обвинена в по-ранен опит за убийство на Навални чрез отравяне с нервнопаралитично вещество "Новичок".

Навални почина внезапно на 16 февруари в отдалечена арктическа наказателна колония, където излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм, широко разглеждани като политически мотивирани.

Малко преди смъртта си той се появи на видео и изглеждаше здрав.

Първоначално руските затворнически власти заявиха, че политикът "се е почувствал зле" и е припаднал след разходка в двора на затвора, но до момента не е разкрита конкретна причина за смъртта.

На майката на Навални, Людмила, беше показано медицинско свидетелство, в което се посочва, че синът ѝ е починал от "естествени причини".

След смъртта му обаче тялото на покойния ѝ син ѝ е било предадено след мъчително деветдневно чакане в Салехард, близо до мрачната арктическа наказателна колония IK-3, където Навални е държан от декември.

Тялото на Алексей Навални е предадено на майка му!

Говорителката на Навални Кира Ярмиш заяви, че Следственият комитет, главната агенция за криминално разследване в страната, е уведомил Людмила Навалная, че официалното разследване на смъртта е удължено.

"Те лъжат, печелят време за себе си и дори не го крият", пише Ярмиш в X.

Марина Овсянникова: Путин уби Навални (ВИДЕО)

Юлия Навалная обвини руските власти, че са скрили тялото на Навални, за да изчакат следите от нервнопаралитичното вещество да изчезнат.

Руските официални лица категорично отричат Навални да е бил убит и тогава заявиха, че няма да предадат тялото на семейството в продължение на 14 дни, докато разследващите проучват неясните обстоятелства около смъртта му.