0

П рез последните месеци зачестиха новините за брутални убийства, извършени между интимни партньори или в семейството. Полицията, прокуратурата и неправителствения сектор се събират на специален форум за координиран отговор срещу домашното насилие. 

"Перник е първенец на база издадени заповеди за защита от домашно насилие. Има образувани много досъдебни производства за случаи на телесно увреждане, но имаме и за домашно насилие, което е психическо. След случая "Дебора" има голям ръст на образувани досъдебни производства. Има нулева толерантност на извършителите на домашно насилие и всеки един случай се разследва бързо и незабавно. Хората се осмелиха да сезират за помощ". Това заяви Зорница Шуманова, началник сектор "Домашно насилие" в ГДНП.

По думите ѝ адвокатите отиват на място да подпомогнат жертвата и се попълва молба-декларация за защита. 

Наталия Илиева, директор на Националното бюро за правна помощ, посочи, че в страната има 19 центъра за консултиране. "Те дават изнесени консултации - в РПУ-тата, кризисните центрове и болниците. Много от лицата желаят и защита по закон, затова има и ръст на постъпили заявления. Във Велико Търново работим по проект, по който даваме правни консултации на лица, живеещи под прага на бедност. Ползваме ромски медиатори, с които достъпваме общностите, а така по-лесно се разкриват случаите на домашно насилие", заяви тя.