0

122 216 известия за глоби са били изпратени до нарушители по Вайбър за последните три месеца, заявиха от Министерство на електронното управление за „Телеграф“.

Отделно известия за още 83 000 глоби са били насочени към джигити под формата на СМС, а по имейл са пратени други 88 000 известия за санкции. 

Съобщения

Съобщенията са за невръчени електронни фишове и наказателни постановления по Закона за движение по пътищата.

ГОЛЯМОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ: Катаджии следят за джигити на пътя

Те се изпращат през Системата за сигурно електронно връчване, която се администрира от министерството. В тях се съдържа информация за нарушението, дата и час на извършването

Данни

Във всеки случай системата се свързва с нарушителя, след като той доброволно е дал личните си данни.

„Има два начина в системата да попадне вашият имейл или телефон. Първият начин е, когато доброволно сте го написали на документ в КАТ при вземане на шофьорка книжка или талон на автомобил. Вторият начин е, ако лицето се е регистрирало пак доброволно в системата за сигурно връчване“, обясни за „Телеграф“ ресорният зам.-министър на електронното управление Валентин Мундров. 

Опции

Когато получите известие за невръчена глоба, в съобщението има два линка. Първият препраща към системата за сигурно връчване. След влизане в нея адресатът може да отвори фиша или наказателното постановление. От този момент натам документът се води надлежно връчен и нарушителят не може да пледира, че не знае за него.

Вторият линк пък препраща директно към системата за плащане през виртуален ПОС терминал.

ВНИМАНИЕ: Сотаджии джигити - летят в насрещното и газят зебри, не ги глобяват!

„Т.е. можете да платите глоба, без още документът да ви е връчен и без дори да сте регистриран в системата. Имаме 17 000 глоби, платени по този начин“, информира Мундров.

Според него тези плащания се извършват заради „отстъпката“ от 30%, ако преводът се извърши до 14 дни от връчването на санкционния документ.

Нарушения

90% от изпратените през системата известия са за електронни фишове за скорост. Останалата част са наказателни постановления по всякакви нарушения, сред които употреба на алкохол до 1.2 промила, шофиране без колан, минаване на червено, неправилно изпреварване и др.

Най-високата глоба, платена през системата на МЕУ, е на стойност 1760 лв. с включена отстъпка (2200 лв. без отстъпката от 30%).