0

25 000 канадски долара предаде възрастна жена от Добрич на телефонни измамници. Случаят е от днес, за него информира говорителят на Прокуратурата в добруджанския град Даниел Илиев.

Използваната схема е нова, но вече позната. Мним полицейски служител се обадил на жената, за да търси съдействие за разкриване на телефонни измамници. Последвало второ обаждане от телефонен измамник, който уж е трябвало да бъде разкрит, и трето обаждане отново от мнимия полицейски служител, което да убеди жената, че тя помага на органите на реда.

В крайна сметка жената е предала голямата сума пари със съзнанието, че помага за залавяне на престъпници. 

По думите на прокурор Илиев може да се каже, че всяка седмица в Прокуратурата в Добрич има поне по един такъв случай на телефонна измама, поне по един от октомври насам. "Бих искал да се обърна към гражданите и да ги помоля да бъдат изключително бдителни, да предупреждават възрастните си родители и да ги запознаят с най-популярните схеми - сюжети с пострадал близък и средства, необходими за лечението му, или мним полицейски служител, който иска пари, за да бъдат разкрити телефонни измамници. Възрастните граждани, когато видят непознат телефонен номер или румънски, или друг чуждестранен телефонен номер да не отговарят на обаждането, а ако го направят и чуят познатите истории за пострадал роднина или полицейски служител, който търси съдействие за разкриване на измамници, просто да прекъснат обаждането и да подадат сигнал в полицията", призова прокурор Даниел Илиев, цитиран от „Фокус“.