0

Н а осъден на смърт затворник в САЩ е предложено да избере начина, по който иска да бъде екзекутиран.

59-годишният Ричард Мур е осъден на смърт следващия месец за това, че през септември 1999 г. е прострелял смъртоносно продавач в магазин в окръг Спартанбърг, Южна Каролина, припомня Sky News.

До 18 октомври той трябва да уведоми затворническите власти на щата дали предпочита да умре чрез разстрел, смъртоносна инжекция или на електрическия стол, се казва в писмо, изпратено му във вторник.

Ако не вземе решение, той ще бъде убит с електрически стол по подразбиране, съгласно законите на щата.

Мур се обръща към Върховния съд на САЩ с молба да спре екзекуцията на 1 ноември и иска от губернатора на Южна Каролина Хенри Макмастър, републиканец, да я замени с доживотна присъда без право на замяна. Губернаторът на Южна Каролина никога не е помилвал смъртно наказание до момента.

59-годишният мъж застрелва продавача Джеймс Махони, след като той влиза в магазина, в който работи, с намерението да го ограби.

Жертвата умира от огнестрелна рана в гърдите, а Мур се отървава с наранявания.

Мур е единственият осъден на смърт в Южна Каролина, който е осъден от жури, в което няма чернокожи членове.

Той е и първият човек, който първоначално не е бил въоръжен - но е използвал чуждо оръжие, когато е бил заплашен от такова.

В Южна Каролина са осъдени на смърт 44 затворници, откакто наказанието е въведено отново в САЩ през 1976 г.

В началото на 2000-те години щатът извършва средно по три екзекуции годишно, но след като през 2011 г. щатът спира да има достъп до лекарства за смъртоносни инжекции, настъпва 13-годишна пауза.

Ако екзекуцията му бъде извършена, Мур ще бъде едва вторият затворник, който ще бъде умъртвен, откакто те са възобновени.

В момента 31 затворници очакват смъртта си - 20 от тях бяха отстранени между 2011 г. и 2023 г. - когато беше приет закон за щита, позволяващ на Южна Каролина да се сдобие с необходимото лекарство. Други са починали по естествени причини.

Фреди Оуенс е екзекутиран чрез смъртоносна инжекция на 20 септември, въпреки че е поискал повече информация за веществото пентобарбитал, използвано за умъртвяването му.

Държавните служители му пишат, че лекарството е достатъчно стабилно, за да се извърши екзекуцията.

В писмото си до Мур от вторник те заявяват, че електрическият стол, построен през 1912 г., е бил тестван на 3 септември. Обучен разстрелващ екип е на разположение с подходящи боеприпаси, за да го простреля смъртоносно.

*Източник: Vesti.bg