0

У ченик е превозвал мигранти с камион. Той е заловен във вторник на магистрала „Тракия“ в района на Стара Загора.

За „услугата“ 18-годишният младеж щял да получи 10 000 лева. Той е обвинен за незаконно подпомагане на 57 мъже от Афганистан да преминат през страната. За целта използвал камион „Ивеко“.

По данни на прокуратурата момчето имало нужда от финансови средства. С него се свързало лице, което му предложило да превози мигранти Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв. Младежът се съгласил и двамата се срещнали в неделя. На ученика бил предоставен товарен автомобил, марка Ивеко, собственост на друго лице.

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България с крайна точка границата със Сърбия срещу около 3000евро/3500долара на човек. Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни и в понеделник достигнали до с.Крумово градище, общ.Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 човека.

На следващия ден около 2 ч. ученикът ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия. Около 8 ч. на км 196 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян от служители на „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Стара Загора. На шофьорското място бил 18-годишния младеж. Той е неосъждан.

Във вторник с постановление на наблюдаващ прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане до Районен съд - Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Активната работа по събиране на доказателства продължава.