0

П ак се прочухме зад океана с крадливите си сънародници. Банда лица с български паспорти мамили, грабили от болници, училища и църкви, прали пари и изнудвали фирми.

49-годишният Стефан Чернев, гражданин на България, се призна за виновен днес в заговор за извършване на международно пране на пари. 

Американският прокурор Карла Б. Фрийдман, Кети Ларко-Уорд, отговарящ инспектор на Бостънския отдел на Службата за пощенска инспекция на Съединените щати (USPIS) и Матю Скарпино, специален агент, отговарящ за Службата за разследване на вътрешната сигурност (HSI) в Бъфало, обявиха това в съобщение, информира The Northern District of New York.

Чернев признава, че е работил с брат си Иван Чернев и трети съучастник за създаването на фиктивни фирми, повечето от които имали вариации на „Yellow Pages“ в името си. 

От около 2011 г. до 2015 г. Стефан Чернев, Иван Чернев и третият съзаклятник са използвали фиктивните компании, за да крадат пари от доставчици на медицински услуги, църкви, училища и малки предприятия в Съединените щати, включително някои в Северния окръг на Ню Йорк.

Изпращали фалшиви фактури на жертвите, като посочили, че са поръчали онлайн рекламни услуги и са вкарани в рекламни списъци и трябва да си платят.

Такива услуги обаче никога не са били поръчвани или предоставяни. 

Над 1300 малки фирми са жертвите им. 

Когато жертвите не плащали фалшивите сметки, Стефан Чернев и съзаклятниците му изпращали фалшиви известия за събиране на вземанията.

Те изнудвали жертвите да изпращат чекове до различни пощенски кутии в Съединените щати, които Стефан Чернев и съзаклятниците му наемат.

След това те посочвали на пощенските компании да препращат чековете до пощенски кутии в Канада или фирми близо до границата с Канада в Северния окръг на Ню Йорк. 

След като Стефан Чернев, Иван Чернев и третият съзаклятник получавали чековете, те депозирали чековете в контролирани от тях банкови сметки в Канада. Общо те откраднали най-малко 1, 24 милиона долара от жертви в Съединените щати. 

Стефан Чернев бе екстрадиран от Германия в Съединените щати през май 2022 г. със съдействието на Службата за международни отношения на Министерството на правосъдието.

Чернев е изправен пред до 20 години затвор, глоба до 250 000 долара и срок на контролирано освобождаване до 3 години, когато бъде осъден на 25 март 2024 г. от старши окръжен съдия на САЩ Фредерик Дж. Скулин, младши. Освен това Стефан ще бъде осъден също и да заплати обезщетение на жертвите.

От The Northern District of New York припомнят, че братът на Стефан - Иван Чернев, на 51 години и гражданин на Канада и България, вече е осъден на 68 месеца затвор за измамната схема, насочена към малки фирми, доставчици на медицински услуги и училища в цялата страна. Това става през 2020 година.

Като част от признанието си за виновен на 26 юни 2020 г. Иван Чернев признава, че той и двама съучастници са откраднали най-малко 1,25 милиона долара от над 1300 малки фирми, медицински доставчици и училища, като твърдят, че жертвите дължат пари за списъци с онлайн директории, които обвиняемият и неговите съзаговорници, за които се твърди, че са предоставили чрез компании, които са създали.