0

М ексико тази година спечели Златна палма за наркотици. Пазарът го възнагради – търсенето на фентанил расте, продажбите на кокаин се сриват. Двете забранени субстанции са с противоположно действие – първата принадлежи към „бавните“ наркотици, а втората към „вълнуващите“.

Те имат различни функции и приложения – тенденции, мода, непредвидени събития като Covid пандемията, обуславят производството и търговията им. Бизнесът с наркотици се оценява на 350 милиарда долара годишно, но изпитва и свивания, както и официалните пазари. С една разлика, която го прави по-несигурен и следователно непредвидим – той е незаконен. Който се захване първи с него – печели.

Настроенията на пазара

Няма точни данни и проценти по отношение на пазара на наркотици. Информацията за търговията с дрога се базира на оценки – какво количество е иззето, колко е отгледано, колко е произведено, колко е разпределено. Настроенията на пазара са други, те се определят от населението, държавите, в които се разпространяват, възходът на организираната престъпност и вносът на прекурсори, които служат за превръщането на лекарства в синтетична дрога.

КРАЛЕ НА ФЕНТАНИЛА: Чапитос - кои са могъщите и садистични синове на Ел Чапо? (СНИМКИ)

Така с известно учудване беше отчетен крах в употребата на кокаин. Между 2021 г. и 2023 г. средната цената на една бала листа от кокаин е спаднала с 32%. Килограм паста от кока т.е. листа накиснати в петрол или други разстровители, но предстои да бъде превърната в прах, е спаднал от 975 на 240 долара. Производството достигна невиждани темпове с карантината по време на Covid пандемията. Големи количества са съхранявани в тайни складове в очакване цените да се възстановят.

Повече жертви отколкото във Виетнам

Тези данни заедно с други констатации, накараха президента на Колумбия Густаво Петро да заяви пред Конгреса на САЩ, че доставките на кокаин за Америка са намалели, докато трафикът на фентанил се е увеличил. Като се има предвид, че този синтетичен опиат е 50 пъти по-силен от своя предшественик хероина, се произвежда основно в Мексико.

ТРАГИЧНА ГЛЕДКА: Наркомани на фентанил се носят като зомбита по улиците (ВИДЕО)

Наркотикът на новото хилядолетие, както го наричат, е сериозна пречка в мандата на президента Джо Байдън. Миналата година над 110 000 загинаха в следствие на употреба на фентанил, повече от жертвите на войната във Виетнам. На екипа на Байдън се налага да спре това клане на всяка цена. През 2024 г. в САЩ предстоят избори! Така за четвърти път в рамките на седем месеца, Байдън изпрати правителствена делегация в Мексико, за да опита да разработи стратегия за ликвидиране на проблема.

Ролята на Китай

На срещата присъства и Канада, която също е засегната от инвазията на фентанила и поголовната смърт, която той причинява. Китай се включи дистанционно за първи път. Пекин се смята за отговорен за тази трагедия, тъй като доставя химически прекурсори на мексиканските картели.

Дрогата на Ел Чапо залива България! 9 издъхнали от нея във Варна, държавата прави щаб за борба с наркотика

Всеки се защити и отхвърли обвиненията отправени към себе си. САЩ не се чувстват отговорни за оръжията, които продават без скрупули, картелите не намират вина в подхранването на насилие в Мексико. Правителството на Мексико от своя страна отчете повече от 200 000 мъртви в следствие на употребата на опасната субстанция. Китай отказа да поеме отговорност за потока от химикали, превозвани през Тихия океан. Всички обаче са единодушни, че трябва да се реагира.

ФАТАЛЕН "КОКТЕЙЛ": Смъртоносна дрога плъзна в България. Вече има починали у нас след употреба на опасната смеска от наркотици

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадорреши реши да повери управлението на митниците на Военноморските сили, за да държи настрана държавните служители от управлението на митниците. Пехотинците пък се ползват с голям престиж, тъй като влизат на терена като последна инстанция. Те са неподкупни! Пехотинците са добре обучени и добре въоръжени, те могат да се противопоставят на атаките на Картелите, които отправят смъртни заплахи към семействата на пристанищните служители и частните охранителни компании. Предприемат действия и провеждат военни окупации на пунктовете за кацане на самолети, натоварени с дрога.

Пристанището на картелите

Амло, както наричат президента Обрадор, веднага реагира на засиления трафик на наркотици от Мексико. На пресконференция в 7:00 сутринта той обяви, че 1 700 килограма фентанил за задържани на пристанището в Мансанило, намиращо се на границата между щатите Колима и Халиско на централното тихоокеанско крайбрежие.

Financial Times изпрати пратеник, който потвърди колко жизненоважен e портът за производството на фентанил. Той е най-големият на западния бряг на Мексико, обработващ поток от 9 500 контейнера на ден, което представлява 30 % от целия морския внос.

НОВА ДРОГА ЗАЛИВА ПАЗАРА: Разяжда плътта на нарокоманите, губят ръце и крака

Според оценки на различни агенции за борба с наркотиците всяка година за САЩ заминават 5 тона синтетичен опиум. Това е малко в сравнение със 125 хероин, но три пъти повече, като се има предвид, че фентанилът се разпространява под фоммата на хапчета, лесни за укриване, удобни за носене, заемат много по-малко място и ефектът им е 50 пъти по-мощен.

Колумбия веднага усети промяната на пазара. За първи път от две години площта на земята, засадена с листа от кока, е намаляла. Цифрата е официално потвърдена. САЩ прекъснаха сателитния контрол върху полетата, които поддържаха от 2010 година. Много култури промениха семената си - сега те са мак, който се използва за хероин и след това за фентанил, но работата е различна.

Бягство от полетата

Така 400 000 семейства, които живееха от бизнеса с кокаин, изведнъж се оказаха безработни. Мнозина от тях са слезли в долината и се занимават с риболов, други пък са се насочили към незаконни мини. Все по-малко и по-малко стават тези, които желаят да носят бали от кока, берачите също намаляват.

БАРОВЦИ ЛУДНАХА ПО НОВА ДРОГА: Розов кокаин за 400 евро на грам

В департаментите Гуавиаре и Какета, исторически владения на трафика на наркотици, има десетки изоставени лаборатории за обработка на кокаин. Подписването на мир с ФАРК през 2016 г. създаде празнота, запълнена преди това от възникналата заради наркотици партизанска война. Сега бизнесът е окупиран от малки местни банди, които се избиват помежду си за няколко хектара земя. Тези войни създават хаос и предизвикват вълна от насилие, което кара десетки хиляди жители да бягат. Малцина са желаещите да се трудят на нивите с кока.

Останалите там са без много алтернативи, усещат как новите шефове им дишат във врата и настояват да ускорят производството. С химически системи и други техники качеството на кокаина пада, а с него и цената на крайния продукт. Състезанието на сцената на наркопазара между Мексико и Колумбия е неравностойно. Кокаинът обаче винаги е доминирал на пазара и сега отново очаква своя лъвски скок.