0

З ависимият от опиоиди Мартин е видял как смъртоносният фентанил заменя хероина като най-разпространения наркотик в Ню Йорк. Сега той се опитва да избегне Tranq - наркотик, който разяжда плътта и предизвиква все по-голямо безпокойство в цяла Америка.

"Той прави дупки в тялото ти, в кожата ти", казва 45-годишният мъж, чиито рани по краката и ръцете му означават, че може да е инжектирал несъзнателно успокоителното за животни, официално наречено ксилазин и често наричано "наркотикът за зомбита".

Успокоителното, одобрено за ветеринарна употреба от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), е проникнало на незаконния пазар на наркотици в Съединените щати, като производителите все по-често го използват за подсилване на фентанила.

През последните години броят на смъртните случаи от свръхдоза, при които е открит Tranq, рязко нарасна, а през април Белият дом определи този наркотик като "нововъзникваща заплаха".

"Той изяжда плътта ти, като крокодил", каза Мартин, който не пожела да назове фамилното си име, пред АФП по време на посещение в St. Ann's Corner of Harm Reduction, център за подкрепа на наркозависими и за обмен на спринцовки в Бронкс.

Ксилазинът е лесно достъпен в интернет и почти винаги се комбинира с фентанил - синтетичен опиоид, 50 пъти по-силен от хероина. Фентанилът тласна броя на фаталните свръхдози в Съединените щати до близо 110 000 през 2022 г., което е ужасяващ антирекорд.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) приблизителният брой на свръхдозите, включващи ксилазин, в страната е нараснал от 260 през 2018 г. До 3 480 през 2021 г.

Въпреки че Филаделфия е епицентърът на употребата на Tranq, наркотикът набира популярност и в Ню Йорк. Градските власти твърдят, че следи от ксилазин са открити в 19% от фаталните свръхдози опиоиди - около 419 смъртни случая, през 2021 г.

"Фентанилът е опиоид с краткосрочно действие, така че хората трябва да го използват по-често, за да предотвратят абстиненция”, обяснява Кортни Макнайт, клиничен асистент по епидемиология в Училището за глобално обществено здраве към Нюйоркския университет.

"Смята се, че ксилазинът е бил добавен към доставките, защото може да удължи въздействието на фентанила. Въпреки това има и други странични ефекти, които го съпътстват и които са доста съществени", допълва тя, визирайки тревожността.

Здравните експерти подозират също, че ксилазинът причинява абсцеси и кожни язви, като стяга кръвоносните съдове. В някои случаи това може да доведе до ампутация.

Работниците в "Света Анна" виждат повече кожни рани, когато са по улиците на Бронкс, за да осигурят лечение, оборудване, чисти спринцовки, тестове за фентанил, храна, а понякога и само няколко думи на съвет и утеха.

"Много пъти хората казват, че те се появяват като малки синини или черни петна", казва Джазмина Фанини, медицинска сестра в центъра, която посочва, че но по-късен етап тъканта около тази област „просто умира“.

"Виждам ги много по-често. Понякога може да стане наистина много зле, дори да стигне до костите", добави тя.

Броят на фаталните свръхдози в Ню Йорк се е покачил с повече от 80% между 2019 и 2021 г. до 2 668 смъртни случая, до голяма степен поради фентанила, както и пандемията от Covid-19, която изолира потребителите и възпрепятства усилията за оказване на помощ. Афроамериканските и латиноамериканските общности бяха най-силно засегнати.

Както градът, така и асоциациите за превенция на наркотиците се фокусират върху налоксона - антидот от назален спрей, който обръща свръхдозата опиоиди. Но ксилазинът не е опиоид, така че налоксонът не обръща ефекта му.

Правоприлагащите органи са затруднени от факта, че успокоителното не е класифицирано юридически като "контролирано вещество".

"Дори и да намерим голям тайник с него, не можем да подведем никого под наказателна отговорност“, заяви за АФП специалният прокурор по наркотиците в Ню Йорк Бриджит Бренан. Това означава, че "не можем да го проследим до източника. Не можем да разберем как се разпространява в големи количества", добави тя.

В църквата "Света Анна", където всяко листо от залепено на стената хартиено дърво представлява близък човек, загинал от наркотици, появата на тези нови смеси от наркотици се смята за резултат от политиките, които криминализират употребяващите наркотици.

"Ще продължавате да откривате всички тези различни видове вещества в предлагането, докато не се справим с истинския проблем, а именно липсата на безопасно предлагане", казва ръководителят на екипа Стивън Ернандес. "Предизвикателството е просто в това, че хората наистина се тровят", добави той.

Центърът участва в общоградска програма, която насърчава потребителите да тестват наркотиците си, преди да ги вземат. Инициативата трябва да даде възможност на здравните служби да следят развитието на пазара на незаконни наркотици в реално време.

Леонардо Домингес Гомес, изследовател на терен към здравния отдел на Ню Йорк, заяви, че все още е възможно да се избегне ксилазинът, тъй като той не се е разпространил на пазара.

"Начинът, по който градът ще реши да проведе кампании за обществено здраве, ще окаже влияние върху това", каза той пред АФП.