В секи може да метне рибата в тигана и да я опържи. Но къде по-ефектно е на Никулден да се погрижим да сложим нещо по-различно на празничната трапеза. Например, да облечем рибата в палто от тесто.
никулден

Това може да се служи по много начини, но принципът в общи линии е един. Затова ще приготвим набързо пълнен шаран в тесто, известен още и като рибник, но ще добавим и още красиви идеи за рибна кулинарна фиеста, а изпълнението е от вас.
никулден

Продукти:
За тестото:
500 г брашно
1 яйце и 1 жълтък (белтъкът се запазва за намазване)
100 мл олио (или масло)
около 250-300 мл хладка вода (или мляко)
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица оцет (помага за еластичността на тестото)
По желание: малко мая или сода, ако искате тестото да втаса повече, но може и без тях за по-плътно тесто.
никулден

За плънката и рибата:
1 цял шаран (около 1.5 - 2 кг), почистен и измит
1-2 глави лук, нарязани на ситно
1 ч.ч. ориз (или кисело зеле, гъби, орехи - според предпочитанията)
подправки: сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, дафинов лист
олио за готвене
1 белтък (за лепене и намазване)
маслини, резенчета лимон или други декорации за очи и люспи
никулден

Приготвяне:
Започваме с плънката. Задушете ситно нарязания лук в малко олио, докато омекне. Добавете ориза и разбъркайте за кратко. Сипете 2 ч.ч. вода и подправките (без дафиновия лист) и варете докато оризът поеме водата, но не е напълно готов. Свалете от огъня и оставете да се охлади.
Почистения шаран посолете добре отвътре и отвън. Напълнете корема на рибата с приготвената плънка и добавете дафиновия лист вътре.
Идва ред и на тестото. В голяма купа смесете брашното със солта. В отделен съд смесете хладката вода/мляко с оцета, олиото, яйцето и жълтъка. Изсипете течната смес към брашното и замесете меко, еластично тесто. Месете около 10 минути.
Следва най-забавната част – оформянето на рибата. За целта разделете тестото на две части - една по-голяма (за тялото) и една по-малка (за декорация). Разточете голямата част върху набрашнена повърхност или хартия за печене. Поставете пълнената риба в средата на разточеното тесто. Завийте рибата с тестото, като изрежете излишното, за да прилепне добре. Запечатайте краищата с помощта на малко белтък. Използвайте останалото тесто, за да оформите "люспи", "перки", "опашка" и "глава".
Можете да изрежете малки кръгчета за люспи и да ги залепите върху тялото на рибата с белтък. За око използвайте маслина или зрънце черен пипер.
Прехвърлете оформената риба в тава, покрита с хартия за печене. Намажете цялото тесто с разбития белтък за блясък. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 50-60 минути или докато тестото стане златистокафяво и рибата е готова.
Още идеи:
никулден

никулден

никулден

никулден

Кристи Красимирова



















