0

Д ве банди продават в момента смъртоносната дрога фентанил у нас. По оперативни данни на ГДБОП те се ръководят от наркоиграчи с прякорите Чирпанския и Ридван Турчина, които са конкуренти в бизнеса. Групите са съсредоточени основно във Варна, обясниха от дирекцията за борба с организираната престъпност пред „Телеграф“.  

Митничарите на българо-турската граница откриват огромни количества наркотици в тайници. 

 Митничарите на българо-турската граница откриват огромни количества наркотици в тайници. 
AM

В момента в морската столица тече разследване и все още не са готови експертизите от какво точно са починали 9 наркозависими. Само за един от тях се доказа, че е предозирал с фентанил. До него била открита спринцовка, по която имало следи от опасния синтетичен наркотик, който е 50 пъти по-силен от хероина. За няколко месеца от началото на годината досега през клиниката по токсикология във ВМА-Варна са минали няколко пациенти с опасност за живота след употреба на смъртоносната отрова. Сред тях имало и бременна жена. 

Дрогата на Ел Чапо залива България!

СМЪРТОНОСНИЯТ "КОКТЕЙЛ": И властта заговори за новата дрога, заляла България

ФАТАЛЕН "КОКТЕЙЛ": Смъртоносна дрога плъзна в България

Мулета 

„Фентанил, смесен с хероин или други синтетики, влиза в България още през 2007 г. Тогава първи започнаха да го пласират Жабата и Джуката в София. След това всичко спря и отново започна да се появява от тази година във Варна. Причината е, че Афганистан спря да произвежда хероин в такива мащаби и всичко мина на синтетика“, обясниха антимафиоти.

По думите им групите на Чирпанския и Ридван Турчина направили няколко пробни поръчки от Турция. Стоката пристигнала директно смесена с хероин и готова за продажба на улицата. „Тези групи работят с мулета, които пренасят по максимум 1-2 кг. Крият ги по коли, по рейсове, в багажи, тайници. Всякакви начини използват, но залагат на по-малките разфасовки“, допълниха спецченгета. Дозите се пласирали по 10 лв. основно в махалите с компактно население във Варненско. 

ФАТАЛЕН "КОКТЕЙЛ": 12-годишни посягат към смъртоносната дрога

Стоп 

Фентанилът е мощно болкоуспокояващо, което се използва в медицината и за анестезия. Примесен с хероин, кристали и всякакви други синтетични наркотици обаче се превръща в мощна отрова. Лекари обясниха, че действа директно върху дихателната система и сърцето. „Особено ако е зле смесено, човек спира да диша и умира, преди да успее да си каже името. Предпочитан е от зависими, които използват хероин, метадон и всякакви медикаменти. Затова и се смесва с малки количества кафяв прах. Хем за да наподоби цвета на хероина, хем за да намали убийствения ефект на фентанила“, коментираха медици.

Разследващи предполагат, че заради медийния шум, който се вдигна преди десетина дни, престъпните банди са стопирали към момента масовата продажба на фентанил. От МВР отчетоха, че са хванали две дилърки от варненския кв. „Максуда“ и възрастен мъж, които продавали смъртоносната дрога.

От началото на годината до момента полицията е конфискувала 6 кг фентанил. „От лошо смесения фентанил измират клиенти на дилърите, а те нямат интерес от това. Предполага се, че след затишието могат да търсят обучени „готвачи“, които да правят несмъртоносни дози. Всичко обаче се наблюдава внимателно, за да не се стига до епидемията като тази в САЩ“, допълниха от ГДБОП. 

Сега поръчват с QR код 

Жабата и Джуката го тествали в София

Известните в миналото наркоиграчи Жабата и Джуката първи започнали да продават фентанил в София още през 2007 г., казаха от ГДБОП пред „Телеграф“. За кратко време обаче имало няколко смъртни случая на зависими, а новината бързо се разчула. Клиентите се отдръпнали, което сложило край на експеримента. 

В момента по оперативни данни на МВР се използвали най-вече трева и амфетамини, както и кокаин. Освен по познатия начин дилърите използвали и мобилно приложение, което след сканиране на QR код давало връзка с клиентите. Така, без да се страхуват, че ще бъдат арестувани, поръчвали всякакви наркотици. По-големите количества пък се пласирали през Даркнет. 

ДЕА показва всеки ден лица на жертви 

Синовете на Ел Чапо тровят САЩ  

Синовете на наркобарона Хоакин Гусман, познат в света като Ел Чапо, са едни от основните производители на фентанил в световен мащаб. Именно техният картел е сред основните врагове на американските спецслужби начело с ДЕА. Само за миналата година в Щатите са загинали 70 000 души след употреба на фентанил. Затова в страната е обявена война на този вид дрога.

Щатската агенция за борба с наркотиците публикува всеки ден лицата на загинали зависими след употреба на отровата. По данни на ДЕА само 2 милиграма - толкова, колкото може да се задържи на върха на един молив, могат да причинят смъртта на човек. Само за 2022 г. от агенцията отчетоха, че са хванали 50,6 млн. таблетки и над 4500 кг от опасния наркотик, които „теоретично могат да убият всеки американец“. 

КРАЛЕ НА ФЕНТАНИЛА: Чапитос - кои са могъщите и садистични синове на Ел Чапо? (СНИМКИ)

УЖАСЯВАЩО: Смъртоносна дрога залива САЩ, плъзнало мащабно мексиканско количество фентанил, колкото да убие всички американци

РАЗСЛЕДВАНЕ: Убиха известна дизайнерка с фентанил при опит за грабеж