0

И здирваният за убийството на Димитър Малинов от Цалапица -  Рангел Бизюрев е бил задържан, съобщи NOVA, като се позова на свои източници. Той е бил арестуван в Дания.

Младият мъж се издирваше с Европейска заповед за арест (ЕЗА), която обаче не се признава в останалите държави-членки на Европейския съюз. Така Бизюрев не е бил задържан от властите, въпреки че е бил установяван първо на територията на Германия, а след това и на територията на Нидерландия. Причината е в масовите откази в ЕС да изпълняват ЕЗА, които идват от България, след като Съдът на Евросъюза установи липса на ефективна съдебна защита за лицата, чието предаване иска българската прокуратура.

ДИМ ДА ГО НЯМА: Убиецът от Цалапица духна и от Нидерландия, след като първо се укриваше в Германия!

От Съда на Европейския съюз посочват, че при Европейската заповед за арест прокурорът може да се квалифицира като "издаващ съдебен орган" и трябва да подлежи на съдебен контрол. В останалите държави членки на съюза ЕЗА се издава от съответния съд, а не от прокурор. У нас проблемът е на законодателно ниво, но депутатите все още не са се заели с разрешаването му.

Цалапица затваря пътя за морето

Обвиненият за убийството на Димитър Малинов напуснал България рано сутринта на 24 юли с полет от Софийското летище за Германия. Това е станало 4 дни след изчезването на Митко.

24-годишният Димитър Малинов е починал в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20 юли около 22:30 часа. Тялото му бе намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян.

Двама близнаци бяха обвинени в лично укривателство за жестокото убийство.