0

7 души ще търкат нара, след като са арестувани за участие в организирана престъпна група (ОПГ) за разпространение на наркотични вещества на територията на Пловдив, Асеновград и Хасково. Това съобщиха от Окръжна прокуратура – Пловдив и ГД "БОП", предаде TrafficNews. Дилърите са пласирали опасна синтетична дрога на ученици.

Полицейската акция по разбиване на престъпната организация се е състояла на 16 срещу 17 септември. Задържани са 9 лица, като на 7 от тях са повдигнати обвинения за участия в организираната престъпна група, както и за държане и разпространение на наркотици. При арестите е оказана съпротива.

Арестуваните са на възраст между 20 и 34 години. Петима са с предишни осъждания за държане и разпространение на дрога, шофиране след употреба на наркотици и незаконно оръжие. Двама души, включително организаторът на бандата, са с чисто криминално минало.

До разкриването на групата се стигнало след сигнал към БОП-Пловдив, подаден през май тази година. По първоначална информация групата е пласира хашиш - синтетичен канабоид, премесен със смола.

„Основните клиенти са били деца и ученици на територията на Пловдив, Асеновград и Хасково. Става дума за наркотични субстанции, които водят до бързо пристрастяване, при които няма безопасна доза, наблюдава се тежка абстиненция, тежки последствия може да има върху организма. Това е организирана престъпна група, тровила децата ни“, съобщи старши комисар Калин Литов, зам.-директор на ГД БОП.

Продажната цена на 1 грам от наркотика на дребно е 50 лева.

Претърсени са 10 адреса, като е разбира и лабораторията, където се е смесвала синтетичната дрога. Групата е действала много конспиративно. Оставяни са дози от по 100 грама и към дилъра е изпращана локация, като така размяната на дрогата е ставала без лични срещи.

При акцията е иззет около 1 килограм синтетичен хашиш и много малко количество марихуана.

Седемте обвинени са задържани в ареста за до 72 часа.

„Ще се прецени на кои от тях ще бъде внесено искане за вземане на мярка неотклонение задържане по стража“, обяви заместник-окръжният прокурор Галин Гавраилов.