0

След доклад при прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), следовател в Национална следствена служба (НСлС) привлече като обвиняеми Александър Николов, Данаил Николов и Людмил Йоцов по разследване за нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв., съобщиха официално от държавното обвинение, след като стана ясно, че прокуратурата е взела на мушка тримата.

Досъдебното производство е образувано на 30.08.2022 г. с постановление на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

Поради особената фактическа и правна сложност на случая по предложение на СГП с постановление на главния прокурор разследването е възложено на НСлС, където се провежда от екип от следователи.

Предмет на разследването са договори за доставка на газ и свързаните с тях обстоятелства. В хода му са извършени множество действия по разследване и са събрани голям обем доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на обвиняеми.

Александър Николов и Людмил Йоцов са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (чл. 219, ал. 4 във вр. с ал. 3 от НК), като Александър Николов е привлечен като обвиняем за неупражнен достатъчен контрол върху работата на Людмил Йоцов, на когото е било възложено управлението и разпореждането с обществено имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД, а Людмил Йоцов – за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД.

Данаил Николов е привлечен като обвиняем за престъпление по служба – по чл. 282, ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за търговско дружество „М.“ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката, от деянието са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък.

Според събраните до момента доказателства щетата от престъпленията възлиза на над 88 000 000 (осемдесет и осем милиона) лв. и е настъпила за „Булгаргаз“ ЕАД.

Съгласно повдигнатото обвинение в резултат на умишлената безстопанственост и престъплението по служба е било застрашено изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД в съответствие с лицензията за обществена доставка на природен газ за територията на Република България за срок от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като единствен за територията на страната ни Обществен доставчик на природен газ и така е било поставено в риск изпълнението на задълженията на лицензианта да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

Събирането и проверката на доказателства по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване.

Междувременно бившият премиер Кирил Петков излезе с позиция във Фейсбук. Българската прокуратура повдигна обвинение, че български министър е следвал задължителните указания на Европейската комисия. Обвинението е по сигнал на ГЕРБ, които вместо да защитават българските интереси, защитават тези на Путин и поставят под риск българския иск срещу "Газпром", обяви той.

Ето какво написа съпредседателят на "Продължаваме промяната":

"Българската държава беше зависима от десетилетия и цялата газова система беше в хватката на един доставчик – Газпром. След 12 години управление на ГЕРБ и след 14 години от влизането ни в Европейския съюз, България продължаваше да бъде зависима от същия този единствен доставчик за 95% от своите количества. България беше притисната в ъгъла и беше задушена от липсата на алтернатива. Цените, на които България е купувала газ през този период, бяха по-високи от тези на европейската борса. Въпреки създадената истерия за “хаос и разруха в енергетиката”, първоначалният шок от спирането на доставките от Газпром за цяла Европа, цените се успокоиха и понижиха далеч под тези на руския доставчик. Когато правителството на ГЕРБ харчи 3 милиарда български средства за една тръба, която не дава никаква диверсификация, тръба, която има единствена цел да заобиколи Украйна, тръба, която даже няма капацитет да достави и една молекула газ за България, и тръба, която се построи от руски подизпълнители, които оставят луксозни джипове по гаражите на бившите управляващи за благодарност, българската прокуратура беше спокойна и не гъкна дори. По време на същото управление бяха намерени много причини да не се случва гръцката връзка за доставка на азерски газ, въпреки че е 3 пъти по-евтино за България. А бившето ръководство на Булгаргаз два пъти се отказа писмено от правото да получава евтиния газ и реално българските домакинства трябваше да плащат разлика от стотици хиляди на ден през своите сметки за парно. Българската прокуратура беше спокойна и не гъкна дори, защото пазеше интересите на един чужд режим. В условията на едностранно и неочаквано спиране на доставките на газ от Газпром, което опита да подчини на волята си цяла Европа, ние не се огънахме. С кабинета Петков, България за пръв път от години имаше правителство, което защити българския национален интерес и достойнството на българските граждани и институции. Между България и Газпром имаше договор и той трябва да се спазва! В този момент България беше пример и за Европа като успя за 2 седмици да стане от 95% зависима до 0% зависима от руски газ. Бяха осигурени два кораба с втечнен газ, така че да няма нито ден без газоподаване за българскиет домакинства и бизнес на цена, която беше същата като тази по неспазения договор с Газпром. България показа, че има смелостта, но и готовността да отхвърли газовата атака. България е горда страна и трябва да защитава националния си интерес и независимост! Изглежда българската прокуратура се опитва да покаже, че на всеки, който играе срещу интересите на Русия, и в защита на България, ще му бъде повдигнато обвинение! Днешната ПР акция на прокуратурата в навечерието на изборите е поредното доказателство, че е дошло времето, в което добрите сили с каузи да се обединят, за да може България да разгърне пълния си потенциал на справедливо общество, в което всеки е свободен да осъществи мечтите си.".