1

П ет нови отсечки на смъртта по пътищата у нас вземат жертви, а произшествията по тях са повече в сравнение с други натоварени артерии. Независимо от това контролът на тези места е занижен, липсват патрули с камери за скорост, както и физически проверки на шофьорите.

Една от най-смъртоносните отсечки е пътят между Монтана и Видин в района на село Д-р Йосифово. Трафикът по това направление е нечовешки особено след отварянето на Дунав мост 2 и пускането за движение на тежкотоварни камиони. Само преди няколко дни бе последният инцидент, при който камион влезе в двора на къща. В същия район на един от завоите в село Смирненски турски ТИР помете последователно „Пежо“ и „Мерцедес“ GL на врачанския бизнесмен Генчо Славов, който се връщал с още 6 човека от концерт на Драгана Миркович на панаира във Видин.

Във френския автомобил пътувало семейство с 2 деца, а при Генчо се возили шестимата му приятели. На същото място загина прибралият се неотдавна от САЩ 73-годишен бизнесмен Ангел Ангелов от Видин. Възрастният мъж шофирал джип БМВ, в който пътувало семейството на сина му. Отивали при роднини в родния Видин, когато възрастният шофьор загубил контрол над волана и джипът паднал в реката. Дядото загинал на място, а семейството е откарано в болница.

Жертви

Другата сееща смърт и жесток травматизъм отсечка е между Плевен и Ловеч. Също изключително натоварено направление. През уикенда там загинаха волейболната треньорка Стефка Великова и двама от играчите й. Трагичният инцидент става след челен сблъсък между два автомобила на мокра настилка са се ударили два автомобила с плевенска регистрация. Жертви в този район взима пътят най-често при разклоните за село Слатина и за село Брестовец. Миналия ноември пък на разклона за село Славяни загина 19-годишен младеж, който се заби с BMW в крайпътно дърво. При инцидента пострада и 17-годишната му спътница. На същия разклон през юни пък загина 46-годишен мъж, който самокатастрофира също в дърво.

Удари

Известният футболен треньор Ферарио Спасов загина при катастрофа на главния път София - Варна, в района на село Шереметя също през уикенда. Помете го млад шофьор с едва 14 месеца стаж зад волана, но за сметка на това с изключително мощен спортен мерцедес. По данни на очевидци се е забил отзал в автомобила на Спасов с над 150 км/ч. Мерилото за скорост на очевидците, разбира се, е относително, тъй като няма как да се измери на око. Но ударът е бил зверски. Мерцедесът е влязъл в багажника на другия автомобил и го е изхвърлил встрани от пътя. Преди няколко месеца на същото място загина 66-годишен мъж от Шумен, който бе пометен от 45-годишен софиянец, който шофирал отново „Мерцедес“ с изключително висока скорост. През лятото пак там автомобил навлезе в насрещното и се удари в друг автомобил, който се е преобърнал и се е самозапалил, като в същото време ударя и трети автомобил. Пътният травматизъм при Шереметя е особено интензивен през лятото, тъй като артерията е много натоварена заради трафика към и от Северното Черноморие.

Рискови

Пътят към красивия ни планински курорт Боровец през Самоков също е осеян с паметници на загинали. Отсечката е много натоварена, завоите изобилстват, а неравномерно движещите се автомобили създават предпоставки за рискови изпреварвания, водещи тежки пътнотранспортни произшествия. Почти всеки уикенд там има катастрофа. Една от най-тежките беше между три коли на пътя Самоков - София при Панчарево. Тогава един загина, а други 8 бяха тежко ранени. 33-годишният Александър Илиев, който загина, подкарал мощното си БМВ с висока скорост, след като се скарал с 29-годишната си приятелка в ресторант „Лебеда“ минути по-рано. Петата отсечка на смъртта е почти цялата магистрала „Тракия“. Една от най-невралгичните й зони обаче е районът около Вакарел на спускането към София и между Вакарел и Ихтиман в двете посоки. Точно в този район в неделя пострадаха двама, след като се блъснаха на мократа заради проливния дъжд настилка. На същата магистрала, само че при километър 313 посока Бургас, се нанизаха три тира един след друг. Инцидентът предизвика небивала тапа и се наложи движението да бъде отклонявано през селата, което породи допълнителни рискове за шофьорите заради лошата и неподдържана от Агенция „Пътна инфраструктура“ настилка.

Проблемът и при петте условно наречени точки на смъртта е, че много рядко има физическо присъствие на полиция. Особено по шосетата във Видинско, Търновско и Ловешко, почти в тези участъци не се поставят т.нар. триноги камери на КАТ, които следят за скоростта. За сметка на това такива камери често се забелязват при спорни ограничения от 40 км/ч на широки и прави участъци, известни сред шофьорите като т.нар. хранилки.

Подпукват системните нарушители

Органите на МВР, НАП и прокуратурата се обединяват срещу войната по пътищата. Започват масови проверки на шофьори на скъпи автомобили. Ще се преглежда от аптечка и триъгълник през грайфер на гумите до тестове за употреба на алкохол и наркотици. Това стана ясно след работна среща между и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, главния секретар на МВР Живко Коцев и с изпълнителния директор на Национална агенция за приходите (НАП) Румен Спецов.

Вече дебнат за зимни гуми

Започва традиционната акция „Зима“ у нас. Тя ще е за 29-и път и пътните полицаи ще дебнат за зимни гуми, изправни светлини и наличие на течност за чистачки в автомобилите. Неизрядните автомобили ще бъдат спирани от движение още на място при проверката. В последните три сезона тежките катастрофи стават все повече, а една от причините е, че шофьорите не използват подходяща зимна екипировка за возилата си.