0

Б ивш руски държавен следовател днес бе осъден на 16 години затвор за вземане на подкупи в размер на 7,3 милиарда рубли (около 135 милиона лева), което е най-големият подкуп в историята на съвременна Русия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Марат Тамбиев беше признат за виновен за получаването на подкупите, основно в биткойни, от членове на организирана престъпна група. 

Кристина Ляховенко, по-нископоставена колежка на Тамбиев, е осъдена на девет години затвор. Адвокатите и на двамата заявиха, че ще обжалват.

Според заключенията на следствието и прокуратурата бившите следователи, като част от организирана група, са изнудвали членове на хакерската група Infraud Organization за подкуп, за да прекратят наказателното им преследване и да им позволят да скрият криптовалута, равняваща се на 14 милиарда рубли. 

Наказателното дело е свързано с най-големия подкуп в историята на Руската федерация. В същото време самият Тамбиев заяви пред съда, че е отхвърлил всички предложения за сътрудничество и признава вината си. Той се застъпи и за бившата си колежка Ляховенко, като я нарече "дете“ и "жертва“.

В момента в Русия се водят дела за подкупи по високите етажи, много от които са свързани с висши военни фигури.