0

Г ръцките власти арестуваха 13 души в събота, след като фойерверки, изстреляни от яхта, предизвикаха горски пожар на остров Хидра близо до Атина, докато страната е изправена пред нов сезон на смъртоносни летни пожари.

Кметът на остров Хидра изрази "възмущение", след като пожарът беше запален късно в петък и обеща съдебни действия срещу отговорните.

Десетки горски пожари в Гърция тази седмица доведоха до смъртта на един човек. Последният пожар беше „причинен от фойерверки, изстреляни от лодка и изгори единствената борова гора на острова на място, което е трудно достъпно и няма път“, каза противопожарният екип на Хидра във Facebook.

Тринадесет души, обвинени в участие във фойерверките, бяха арестувани след разследване на противопожарната служба и ще бъдат представени пред прокурор в неделя, се казва в изявление на противопожарната служба.

Не бяха дадени подробности за заподозрените. Гърция затегна наказанията си за палежи, като извършителите сега са изправени пред до 20 години затвор и глоби до 200 000 евро.