0

Д есетки потребители на социалните мрежи изразиха дълбоко разочарование и гняв след провеждането на "Старчевата" в Разлог, видя "Фокус".

Това, което разбуни духовете е, че един от участниците, по време на кукерското дефиле, е влачил завързана мъртва лисица след себе си.

От коментарите в социалните мрежи става ясно, че вече има подадени сигнали до компетентните органи за проявена жестокост към животно.



По-голяма част от потребителите на социалните мрежи изразяват възмущението си от видяното, малък процент пък са онези, според които няма нищо шокиращо и допълват, че това е част от традицията.

Историкът Георги Мишев коментира в социалните мрежи, че тези фестивали отдавна са загубили и връзката и идеята да представят традиции.

"Крайно време е да си признаем, че една голяма част от тези самодейни театрали нанасят повече щети на традиции, на обичаи, на памет, отколкото да съхраняват нещо. 

Това с мъртвата влачена насам натам лисица е просто грозно и отвратително, а не нещо което представя традиция.

Жени, момичета и деца с маски са също нещо, което разрушава тази маскарадна обредност и нейния смисъл. 

Има достатъчно възможности за себеизява и не е приемливо паметта и традициите ни да бъдат използвани постоянно навсякъде, за да може някой да се начекне, както би казала баба ми", допълва той.