0

Д о шест години затвор грози обвинените за катастрофата с мигранти на магистрала „Тракия“, при която загина един мъж. Състав на Районния съд в Чирпан остави зад решетките двамата мъже на 27 и 29-годишна възраст.

Те са с повдигнати обвинения за подпомагане на афганистански граждани да преминат нелегално през страната. За „услугата“ те щели да получат 20 000 лева. За целта трябвало да ги превозят с товарен автомобил.

Съдът прие, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъплението, за което са привлечени към наказателна отговорност. Те са дали обяснения в хода на досъдебното производство и са се признали за виновни.

Деянието, в което са обвинени се отличава с изключително висока степен на обществена опасност. Районен съд – Чирпан отчете и обстоятелството, че мигрантите са „превозвани“ в товарния бус, управляван от единия от обвиняемите, който е неправоспособен водач. За другия са налице данни, че е извършил престъплението в изпитателния срок по предходно осъждане.

Според съда, изложените факти охарактеризират обвиняемите като лица, склонни да извършват престъпни деяния, каквито и са извършвали, съществува и опасност да извършат друго престъпление, ако не бъдат задържани.

С постановление на дежурен прокурор двамата мъже бяха задържани на 26 февруари за срок до 72 часа.

На 28 февруари наблюдаващият прокурор внесе искане в Районен съд-Чирпан за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми, което бе уважено.

Както вече ви информирахме катастрофата стана около 5 часа в неделя. При опит да избяга от полицията микробус е запрашил с мръсна газ и край Ихтиман спукал гума и се преобърнал. Загинал е един човек, а около 30 са пострадали. Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов обясни, че возилото е било претоварено.

Решението на Районен съд-Чирпан може да се обжалва пред Окръжния съд-Стара Загора.