0

А генти от ДАНС са арестували председателя на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски. Рано сутринта те са разбили вратата на дома му и са го извели с белезници, каза депутатът и секретар на парламентарната група „БСП за България“ Иван Петков.

"Абсурдистан в нашата държава. Адвокат пътува към задържаното момче. Към момента нямам повече информация. Знам само, че по брутален начин в 05.30 часа сутринта са разбили вратата на дома му и са го задържали", каза Петков.

Тъй като Дьовленски има кабинет в сградата на градската организация на БСП, служители на ДАНС са били там, за да изземват документи. 

Справка в сайта на община Родопи показва, че той работи там като младши експерт в отдел „Координация и проекти“.

Арестуваният председател на Национално движение "Русофили" в Пловдив все още няма повдигнато обвинение. Към момента той е задържан за 24 часа по Закона за МВР. 

Освен Дьовленски е арестувано още едно лице, заяви заместник-окръжният прокурор Галин Гавраилов.

След предоставянето на доказателства наблюдаващият прокурор ще прецени дали и какви обвинения да повдигне на задържаните.

Предметът на разследване по делото се отнася до евентуално разгласяване на информация, представляваща държавна тайна.

Златомир Дьовленски на Червения площад в Москва.

 Златомир Дьовленски на Червения площад в Москва.

Златомир Дьовленски е и докторант в Пловдивския университет, както и аспирант в Астраханския държавен университет в Русия. Бил е кандидат за депутат от БСП за България през 2022 г.

*Източник: Марица