0

Г олям пожар, който се разгоряха вчера във Варна, изпепели 12 бараки в рибарското селище под Аспарухов мост. По информация на полицията, няма пострадали хора.

Голям пожар, който се разгоряха вчера във Варна, изпепели 12 бараки в рибарското селище под Аспарухов мост. По информация на полицията, няма пострадали хора.

Освен постройките, е изгоряла покъщнината на рибарите, както и мрежите, с които изкарват прехраната си. Няма засегнати лодки. Ситуацията обаче била изключително критична, заради силния вятър край морето, отбелязаха огнеборците. Пет екипа със специализирани автомобили от местната пожарна са участвали в потушаването на пожара.

Щетите са много големи, коментираха огнеборците. „Около обяд вчера получихме съобщение за пожар в рибарското селище. Екипите са заварили 7 горящи бараки. Имало е и взривове от туристически газови бутилки и сигнални ракети, които рибарите са задължени да носят на борда в открито море“, обясни пред БНТ директорът на РД ПБЗН-Варна, комисар Тихомир Тотев.

Пожарът е локализиран в рамките на около час и половина. До късно вечерта на място е останал един противопожарен екип, който да реагира при евентуално подновяване на огъня. След това бе потвърдено, че са унищожени 12 рибарски бараки с инвентара в тях, допълни комисар Тотев. Причините за пожара все още се изясняват. Една от версиите е за паднало от силния вятър дърво, което е скъсало електрически кабел и оттам да е тръгнал и огъня.

Около 20-22 m/s достигнаха поривите на вятъра в града, съобщиха от НИМХ - Варна. Средната скорост на вятъра бе над 10 m/s. През вчерашния ден бурният вятър във Варна причини още десетки инциденти, без сериозни материални щети и пострадали. Бурята откъсна част от мантинелата на Аспаруховия мост в посока Варна. На място бяха изпратени екипи, които да пренасочват движението. 

В целия град имаше множество паднали билбордове, светофарна уредба, дървета и клони, преобърнати кошчета и контейнери за боклук, множество клатещи се информационни табели, липсващи капаци на шахти. Имаше и няколко ВиК-аварии. По-късно вятърът отслабна след 17 часа и през нощта стихна съвсем. Днес общинските фирми по чистотата премахват последиците от вчерашната буря.