0

Кюфтета по тракийски

Продукти:
4 1 кг картофи
4 8 с.л. олио
4 2 зелени чушки
4 2 с.л. доматено пюре
4 1 клонка целина
4 1 ч.л. сол

За кюфтета:
4 500 г кайма
4 1 лук
4 1 филия хляб
4 1 яйце
4 1 ч.л. сол
4 4 клонки риган или 1 ч.л. сушен
4 4 стръка магданоз

Приготвяне:
Картофите се обелват и режат на едри парчета. Подсушават се и се слагат в сгорещено олио да се пържат за 3-4 минути докато се зачервят от всички страни.
За кюфтетата хлябът се накисва с 5 с.л. вода и се слага при каймата. Добавя се дребно нарязан лук, магданоз, риган, сол и яйце. Омесва се добре. Оформят се кюфтета с цилиндрична форма.
Запържените картофи се изваждат и слагат в дълбока тава. Отгоре се подреждат кюфтетата. В тигана с останалото от пърженето на картофите олио се слага дребно нарязана чушка и се запържва за 30 секунди, добавя се дребно нарязана целина и доматено пюре, разбърква се и се наливат 150 мл гореща вода. Посолява се и се оставя да кипне. С този сос се поливат кюфтетата. Покриват се с фолио и се слагат да се пекат в затоплена на 180 градуса фурна за 40 минути.

Популярните у нас червени вина са най-подходящи за това ястие – гъмза, кеберне, сира, рубин и т.н.

Бърза пица без мая

Продукти:
4 1 яйце
4 1 ч.ч. кисело мляко
4 1 ч.л. сода
4 1 с.л. олио
4 1/2 ч.л. сол
4 200 г брашно

За соса:
4 2 ч.л. доматено пюре
4 1/2 ч.л. риган
4 1/4 ч.л. сол
4 1/2 ч.л. захар
4 1 с.л. зехтин
4 100 г бекон
4 100 г кашкавал

Приготвяне:
Содата се слага в киселото мляко и разбърква. Брашното се посолява, прави се кладенче в средата и се слага яйце. Рабърква се, налива се киселото мляко и олио. Замесва се гъсто и лепкаво тесто. Намазва се добре с олио тава с големина 26 см. С лъжица или с намаслени ръце се разпределя тестото. Пече се на 180 градуса в предварително затоплена фурна за 5 минути.
Приготвя се сос, като доматеното пюре се смесва с 4 с.л. вода, сол, захар риган и зетин. Върху запечения блат за пица се нанася сос, върху него се посипва половината настърган на едро ренде кашкавал, нарязан на парчета бекон и останалата половина кашкавал. Пицата се връща във фурната да се изпече за още 10-12 минути при същата температура.

Тук са подходящи и бели вина, макар да има бекон. Ризлинг, мискет, димят – каквото обичате.

Гулаш

Продукти:
4 600 г телешки бут
4 3-4 стерилизирани домата
4 4 картофа – около 500 г
4 2 зелени пресни чушки
4 2 моркова
4 1 глави кромид лук
4 1 резен глава от целина
4 6 стръка магданоз
4 30 г свинска мас
4 половин ч.л. смлян кимион
4 2-3 ч.л. червен пипер
4 1-2 ч.л. сол

Приготвяне:
Нарязва се месото на кубчета с дебелина 1-2 см и се посолява, а лукът се реже на ситно. В тенджера под налягане се загрява свинска мас, после тенджерата се маха от котлона и мазнината се поръсва с червен пипер, след 10-15 секунди се слага месото, залива се с 250 мл вряла вода, посолява се и тенджерата се затваря. След като налагането се повиши, се вари 20 минути. Чушките се режат на кубчета, катко и картофите, а морковът - на колелца. Всички зеленчуците се слагат в тенджерата при задушеното месо, добавя се кимион, тенджерата се затваря. След като налягането се повиши варенето е 10 минути. В края гулашът се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Токайско, траминер, ркацители – все бели бисери, подходящи за всеки един гулаш. Светлото пиво също не е за подценяване.

Друсан кебап

Продукти:
4 700 г свинско шарено месо - гърди или врат
4 5 глави лук
4 1 с.л. накълцан домат
4 1 люта чушки
4 5 с.л. олио
4 2 с.л. червено вино
4 2 клонки чубрица или 1 ч.л. ронена
4 сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Месото се нарязва на дребни кубчета, посолява и подправя със смлян черен пипер. В дълбока тенджера се загрява олио, прибавя се месото и на силен огън се пържи за 5-6 минути, като периодично тенджерата се затваря с капак и се раздрусва, за да се разбъркат късчетата месо.
Лукът се реже на едро и слага при запърженото месо, под капак се задушава 10 минути докато омекне напълно като се друса няколко пъти.
След като омекне се слага накълцан домат, люта чушка, вино, чубрица и сол. Задушава се за две-три минути и кебапът е готов.

И тук червеното вино е на почит, но може да опитате и с любима светла бира.

Лучник

Продукти:
4 300 г брашно
4 125 г краве масло
4 1 яйце
4 4 с.л. студена вода
4 1 ч.л. сол
4 1/2 ч. л. бакпулвер
4 1/2 ч.л. смлян черен пипер
4 1 кг лук
4 4 щипки смляно индийско орехче
4 3 яйца
4 200 мл течна сметана
4 200 мл прясно мляко
4 200 г кашкавал

Приготвяне:
Брашното се пресява на плота за месене. Посолява се, слага се смлян черен пипер и бакпулвер. В средата се прави кладенче и се добавя разтопено масло и яйце. Замесва се гладко тесто, като се добавя по малко вода. Отлежава, покрито в хладилник за 30 минути. Лукьт се нарязва на полумесеци. Задушава се 5 -10 минути в загрято олио на средна степен. Посолява се с 1/2 ч.л. сол и поръсва с една щипка захар. Оставя се да се охлади. За плънката прясното мляко се загрява. Яйцата се разбиват с тел за кратко, налива се сметана при непрекъсното бъркане в тях се сипва горещото мляко. Подправя се с индийско орехче и малко сол.
Охладеното тесто се разточва на кора с дебелина 1 см и се оформя според размера на тавата за печене. Кората се слага в тавата върху нея - задушения лук и се залива с млечната заливка. Поръсва се с едро настърган кашкавал.
Пече се 5 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна, като тавата се поставя на най-ниското ниво. След това температурата се намалява до 180 градуса печенето продължава 45-50 минути или докато се златист цвят. Изпеченият лучник се разрязва на триъгълни парчета и се сервира.

Принципно айрянът се радва на успех, но при алкохолните са подходящи червените вина, като мерло, мавруд, сира. Бирата – и светла, и тъмна също става.