Д жада де Лаурентис учи Америка как се правят италиански вкусотии. У нас е позната от кулинарни и културни предавания по различни телевиии, като FNL Travel Channel, Food Network. Тя е специалистка по италианска кухня, макар да използва рецепти от цял свят. Де Лаурентис е родена в Рим, но по-голямата част от живота си е прекарала в Щатите. Популярна е и като автор на кулинарни книги. Джада е внучка на легендарния филмов продуцент Дино де Лаурентис (“Серпико”, “Рагтайм”, “Конан Варварина”, “Флаш Гордън”, “Синьо кадифе”, “Ханибал” и др.) и не по-малко легендарната актриса Силвана Мангано. Джада е завършила прочутата кулинарна академия “Кордон блю” в Париж, специализирала е при Волфганг Пюк, който всяка година прави вечерята за оскарите.

Задушено с говеждо и тиква

Продукти:
4 900 г нарязан на 5-сантиметрови кубчета телешки шол
4 450 г почистена и нарязана на 5-сантиметрови кубчета тиква цигулка
4 1 ч.ч. сухо червено вино марсала
4 1/4 ч.ч. нарязани сушени домати
4 3 с.л. зехтин
4 1 почистена и нарязана глава лук
4 2 нарязани скилидки чесън
4 1 с.л. листа розмарин
4 1 с.л. мащерка, нарязана
4 1/2 ч.л. сол и още малко на вкус
4 1/2 ч.л. смлян черен пипер и още малко на вкус
4 2 с.л. брашно
4 3-4 ч.ч. телешки бульон
4 2 с.л. листа магданоз, нарязани
4 крутони или сухар за сервирането

Приготвяне:
В голяма тенджера на среден огън загрейте 3 с.л. зехтин. Прибавете лука, чесъна, розмарина, мащерката и запържете до омекването на лука, за около 2 минути. Натрийте парченцата телешко със сол, черен пипер и брашно. Засилете огъня до умерено силен. И положете месето в тенджерата. Запържвайте докато месото не покафенее и не стане златисто по краищата, около 5 минути. Прибавете виното марсала. С дървена лъжица внимателно махнете загорелите парченца за дъното на тенджерата. Прибавете тиквата, сухите домати и разбъркайте. Прибавете толкова телешки бульон, че да покрива месото и тиквата. Кипнете на силен огън, след това намалете до слаб огън и оставете да къкри за един час. Ако е нужно още веднъж поръсете със сол и чер пипер на вкус. Поръсете с магданоза. Сервирайте с крутони, като ги залеете със соса от месото.

Крем супа от
тиква с кростини

Продукти:
За супата:
4 1,6 кг (около 7-8 чаши) почистена и нарязана на двусантиметрови кубчета тиква цигулка


4 2 с.л. краве масло на стайна температура
4 2 с.л. зехтин екстра върджин
4 1 глава лук среден размер, нарязана
4 1 морков среден размер, почистен и нарязан на 1-сантиметрови парчета
4 3 скилидки чесън, нарязани
4 6 чаши пилешки бульон без сол
4 1/4 ч.ч. нарязани пресни листа от градински чай
морска сол и млян черен пипер на вкус

За кростините:
4 1/2 багета, разрязана по диагонала на 4 парчета, дебели 1,5 см
4 зехтин екстра върджин за намазване
4 2 с.л. нарязани пресни листа от градински чай
4 1 ч.ч. настъргано сирене фонтина
4 морска сол

Приготвяне:
На крем супата:
Във висока тенджера сложете кравето масло и зехтина, разтопете ги на умерено силен огън. Прибавете лука и морковите, запържете, като от време на време ги разбърквате - за около 5 минути. Прибавете чесъна и запържете за около 30 секунди, докато се прояви характерният му аромат. Прибавете тиквата и пилешкия бульон. Кипнете сместта и прибавете градинския чай. Продължете да варите до омекване на зеленчуците – около 20 минути. Изключете огъня. С ръчен пасатор разбийте сместта, докато стане еднородно гъста. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Поддържайте супата топла на слаб огън.

На кростините:
Поставете решетката в центъра на фурната. Загрейте печката до 205 градуса по Целзий. Поставете хлебчетата върху хартия за печене. Поръсете ги със зехтин и листата от градински чай. Поръсете със сирене на вкус. Запечете, докато сиренето се разтопи, а хлябът да покафенее – примерно за 6-8 минути.
За сервиране разлейте супата в паници, а отгоре поставете кростини.
Съвет: Готовата зеленчукова смес може да пюрирате предварително и да я оставите да изстине за пет минути, като на порции я слагате в кухненски комбайн или блендер и я разбивате до еднородност.