К акво готви тв любимецът на публиката Рудолф ван Веен с кафето, се питат мнозина. А той отговаря с поредица коя от коя по-чудесни и апетитно изкушаващи рецепти.
Орехова торта
Продукти:
За блатовете:
4 6 яйца
4 260 г пудра захар
4 150 г брашно
4 1 и 1/2 с.л. слънчогледово олио
4 210 г орехи
За сметановия крем:
4 300 мл течна сметана
4 2 с.л. захар
4 1 шушулка ванилия
За кафеения крем:
4 300 г меко масло
4 300 г пудра захар
4 1 с.л. прясно мляко
4 1 с.л. разтворимо кафе
4 2 с.л. вода
За украса:
4 250 г орехи
Приготвяне:
За блатовете разбийте яйцата с помощта на миксер до пухкавост. Добавете захарта и продължете разбиването. За да проверите дали сместа е готова с помощта на лъжица изпишете осмица върху сместа и ако в края на изписването и тя все още се вижда, е готова. Добавете брашното и олиото и разбъркайте на ръка само с няколко движения. Добавете и нарязаните на ситно орехи. Намажете с масло три еднакви форми за торта (с диаметър 20 см и с леко конична форма). Постелете дъната им с хартия за печене. Разпределете сместа за блатовете във формите и ги печете 15 минути на 190 градуса.
За сметановия крем разбийте сметаната с помощта на миксер. Добавете към нея остърганата вътрешност на шушулката ванилия и пудрата захар. За кафеения крем разбийте маслото с помощта на миксер до пухкавост. След това добавете половината захар и продължете разбиването. В съд на котлона затоплете млякото и водата и добавете разтворимото кафе. Добавете го на тънка струйка към разбиващото се масло.
Извадете блатовете след като са изстинали и ги поставете с дъното нагоре. Отстранете парчетата хартия. Върху стойка за торта започнете подреждането на тортата, като поставите първия блат. Върху него нанесете обилно количество сметанов крем. Отгоре поставете втория блат и върху него отново разстелете сметанов крем. Захлупете с третия блат. Останалото количество сметана прехвърлете в пош с малък накрайник.
Нанесете върху и отстрани на тортата кафеен крем. С помощта на палетен нож и въртене на стойката го загладете. Нарежете орехите, като запазите няколко цели орехови ядки за украса. Нанесете с ръце нарязаните орехи по борда на торта и малко върху нея. Направете розички от сметана върху тортата и във всяка поставете по един орех.
Парижки еклери
Продукти:
За пареното тесто:
4 100 мл прясно мляко
4 100 мл вода
4 100 г масло
4 100 г брашно
4 4 яйца
За кафеения крем:
4 125 мл прясно мляко
4 125 мл кафе еспресо
4 75 г захар
4 2 жълтъка
4 1 с.л. брашно
4 250 г меко масло
4 60 г пудра захар
4 1 шушулка ванилия
За глазурата:
4 2 с.л. кафе еспресо
4 150 г пудра захар
За украса:
4 14 лешника
4 50 г марципан
4 щипка какао
4 50 г натурален шоколад
Приготвяне:
За пареното тесто сложете в тенджерка млякото, топлата вода и маслото. Щом сместа заври, добавете брашното и бъркайте докато се оформи топка. Брашното трябва да се изпече, като издава съскане, за 1-2 минути. Бъркайте непрекъснато, за да не загори брашното. Дръпнете пареното тесто от огъня и го прехвърлете в купа. Към него добавяйте едно по едно яйцата, като след всяко бъркате енергично докато то се поеме от тестото. Щом тестото стане еднородно и гладко го прехвърлете в шприц с широк гладък накрайник. Върху постлана с хартия за печене плоска тава шприцовайте ленти, дълги 5 см. Намажете лентите с по малко разтопено масло отгоре и направете вълнички по повърхността им с помощта на вилица. Печете еклерите в предварително загрята фурна на 210 градуса 30 минути. След това ги оставете да изстинат в полуотворената фурна, за да не спаднат.
За крема сложете млякото в тенджерка да заври заедно с кафето, половината захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. В купичка разбийте жълтъците с останалата захар и брашното на кашичка. Ако има нужда, добавете малко водичка. Сипете кашичката при млякото и бъркайте енергично, докато кремът се сгъсти. Разстелете крема върху плосък съд и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете крема да изстине. Разбивайте маслото с пудрата захар в продължение на 3 минути. Добавете студения сладкарски крем на порции и продължете разбиването още 5 минути. Прехвърлете крема в еднократна торба за шприцоване и поставете тънък гладък накрайник.
На дъното на всеки изпечен и изстинал еклер направете три дупки с помощта на накрайник за шприц. Шприцовайте последователно във всяка дупка на еклера по малко кафеен крем. За глазурата сипете кафето в купа и на порции добавйте към него пудрат захар. Разбърквайте с помощта на тел докато сместа стане гладка и не много гъста. С помощта на четчица нанесете по малко глазура върху еклерите. Важно е да украсите еклерите докато глазурата още не е засъхнала върху тях. За украсата трябва предварително да запечете лешници на 180 градуса за 5 минути. Разтопете шоколада на водна баня. А марципана омесете с какаото и го разточете тънко с помощта на точилка. Изрежете дребни формички от него. Потопете върха на всеки лешник в шоколад и го поставете върху формичка от марципан. Закрепете тази украса в единия край на еклера, върху глазурата.
Ирландски кейк
Продукти
За кекса:
4 3 с.л. разтворимо кафе
4 100 мл кафе еспресо
4 250 г брашно
4 1 шушулка ванилия
4 500 г кафява захар
4 9 г сол
4 2 ч.л. бакпулвер
4 350 мл прясно мляко
4 130 г фъстъчено масло
4 3 яйца
4 2 с.л. галета
За топинга:
4 75 г брашно
4 50 г овесени ядки
4 25 г разтворимо кафе
4 75 г захар
4 75 г масло
4 щипка сол
Допълнително:
4 500 мл течна сметана
4 200 мл уиски
4 1 с.л. какао
4 1 с.л. пудра захар
Приготвяне:
За кексовото тесто добавете 2 с.л. разтворимо кафе към еспресото и разбъркайте. Сипете кафето в купа заедно с яйцата, прясното мляко и фъстъченото масло и ги разбъркайте. В друга купа смесете кафявата, захар, солта, брашното, бакпулвера и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Добавете течната смес към сухата и разбъркайте до хомогенност. Намаслете кръгла форма с диаметър 18 см (височина 5 см). Смесете галетата с останалото разтворимо кафе. Поръсете дъното и стените със сместа. Изсипете кексовата смес във формата и печете кекса в предварително загрята фурна на 170 градуса 1 час. Смесете продуктите за трохите в плоска тава, постлана с хартия за печене. Претривайте сместа през пръстите си, докато маслото се смеси с останалите продукти. Разпръснете трохите в тавата и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. Разбийте сметаната до плътност. Извадете кекса от формата и го оставете да се поохлади. Нанесете уискито върху кекса с помощта на четчица. Нанесете битата сметана и я оформете като купол. Поръсете кекса с изпечените трохи.