0

О свен салата и сос какво друго можем да направим с печени чушки – това е въпросът, който са си задали в gotvetesmen.com. Ето само няколко идеи по въпроса.

Предястие

Продукти:
4 200 г сирене
4 1/2 кофичка цедено кисело мляко
4 6-8 печени белени червени чушки
4 100 г варена царевица
4 1/2 с. л. сос уорчестър
4 1-2 скилидки чесън
4 3-4 пера зелен лук (или 1-2 праз)
4 2-3 стръка магданоз
4 млян черен пипер на вкус
4 сол на вкус
4 1 франзела
4 2-3 с.л. зехтин

Приготвяне:
Сиренето се намачква и смесва с млякото, нарязаните чушки и царевицата. Подправя се със соса,солта и черния пипер и с накълцания чесън и ситно нарязаните пера зелен лук и магданоз. Франзелата се нарязва на филии, които се намазват с малко зехтин. Запичат се, охлаждат се и се намазват с подготвения пастет.

Супа

Продукти:
4 2 червени чушки
4 4 домата
4 2-3 скилидки чесън
4 400 мл зеленчуков бульон
4 1 люта чушка (по желание)
4 сол
4 смлян черен пипер

Приготвяне:
Чушките се почиства от семената и се разрязват на четвъртинки. Доматите се разрязват на две. В тава, застлана с фолио, се поставят чушките, доматите и скилидките чесън. Поръсват се с олио и се запичат във фурна загрята на 230 градуса около 25-30 минути (до готовност). Запечените зеленчуци се почистват от кожата и се прехвърлят в блендер. Бульонът се довежда до кипване. Пасираните зеленчуци се прехвърлят към бульона. Посоляват се, подправят се със смлян черен пипер и подправки на вкус и се кипва още 1 път. Супата с печени чушки се сервира със сметана, крутони, кашкавал, пържен бекон и т.н.

Пица

Продукти:
4 1 с.л. зехтин
4 1 глава червен лук
4 2 скилидки чесън
4 1 буркан (340 г) печени чушки
4 шепа листа пресен босилек
4 3 с.л. готов доматен сос за спагети
4 готов блат за пица с диаметър 25 см
4 2 яйца
4 сол
4 смлян черен пипер

Приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. В тиган с дебело дъно се сгорещява зехтинът. Запържват се ситно нарязаният лук и пресованият чесън. Маринованите чушки се отцеждат и се нарязват на дребно. Прехвърлят се в купа. Прибавят се лучената смес и половината босилек. Плънката се разбърква. Блатът се намазва с доматения сос. Покрива се с чушковата плънка. С долната част на супена лъжица се правят 2 вдлъбнатини, в които се чуква от ниско по 1 яйце. Отгоре се поръсва със сол и черен пипер. Пицата се пече 15 минути, докато краищата на тестото станат хрупкави. При поднасянето пицата с печени чушки и яйца се поръсва с останалия босилек.

Изварени тиганици

Продукти:
4 120 г брашно
4 3/4 ч.л. бакпулвер
4 1/4 ч.л. сода
4 180 г извара
4 2 белтъка
За салцата:
4 2 с.л. зехтин
4 1 малка глава червен лук
4 2 печени чушки
4 2 с.л. балсамов оцет
4 2 с.л. ситно нарязан босилек
4 сол
4 смлян черен пипер

Приготвяне:
За салцата 1 с.л. зехтин се сгорещява в дълбок тиган. Прибавят се ситно нарязаните лук и чушки. Готвят се 5 минути или докато лукът омекне. Добавят се оцетът, босилекът, солта и черният пипер. Салцата се загрява за 1-2 минути, след което се маха от котлона.
За тиганиците в малка купа се разбъркват брашното, содата и бакпулверът. В голяма купа се намачква изварата с дървена лъжица. Добавя се пресятата брашнена смес. Подправят се със сол и черен пипер. Белтъците се разбиват на мек сняг и се изсипват в купата. Тестото внимателно се разбърква. Останалият зехтин се загрява в дълбок тиган на среден огън. Сипва се 1 с. л. от тестото за всяка тиганица. Пържат се по 1 минута от всяка страна до златист цвят. Изварените тиганици със салца от печени чушки се поднасят топли и поръсени със ситно нарязан босилек.

Кюфтета от леща

Продукти:
4 сол
4 2-3 с.л. олио за пърженето
4 черен пипер
4 2 с.л. брашно
4 1 яйце
4 250 г леща
4 1 голяма глава лук
4 4 печени червени чушки

Приготвяне:
Сваряваме добре лещата. Най-бързо и лесно става в тенджера под налягане за около 25 минути. Нарязваме на ситно зрял лук и печени червени чушки. Смесваме добре всичко и прибавяме яйцето, брашното, сол и черен пипер. Оформяме кюфтенца, сплескваме ги и ги изпържваме. Ако ги пържим в тиган с незалепващо покритие ,е необходима съвсем малко мазнина. Не ги овалвам в брашно. От посоченото количество се получават 5 или 6 средно големи кюфтета, затова за повече бройки се увеличават продуктите.

Сос

Продукти:
4 200 г сирене
4 1/2 кофичка цедено кисело мляко
4 6-8 печени белени червени чушки
4 100 г варена царевица
4 1/2 с. л. сос уорчестър
4 1-2 скилидки чесън
4 3-4 пера зелен лук (или 1-2 праз)
4 2-3 стръка магданоз
4 млян черен пипер на вкус
4 сол на вкус
4 1 франзела
4 2-3 с.л. зехтин

Приготвяне:
Сиренето се намачква и смесва с млякото, нарязаните чушки и царевицата. Подправя се със соса,солта и черния пипер и с накълцания чесън и ситно нарязаните пера зелен лук и магданоз. Франзелата се нарязва на филии, които се намазват с малко зехтин. Запичат се, охлаждат се и се намазват с подготвения пастет.