П илешки дробчета

Продукти:
4 500 г пилешки дробчета
4 50 мл олио
4 2 глави лук
4 270 г мариновани гъби
4 1 морков
4 1 зелена чушки
4 1 червена чушки
4 2 с.л. доматено пюре
4 1 ч.ч. червено вино
4 1 ч.л. червен пипер
4 черен пипер на вкус
4 мащерка на вкус
4 сол на вкус
4 магданоз за поръсване

Приготвяне:
Измийте и подсушете дробчетата, запържете ги в нагрятото олио. Посолете и прибавете нарязаните на ивици лук, чушки, нарязан на кръгчета морков, нарязаните гъби. Похлупете ястието с капак и оставете да поври на слаб огън, като периодично разбърквате. След като зеленчуците омекнат налейте виното, добавете черния пипер, мащерка на вкус и накрая червения пипер. Оставете така без капак, ястието да поври докато сосът му изври наполовина, тогава прибавете доматеното пюре и разбъркайте. Оставете на котлона за още 3 минути, свалете ястието и поръсете със ситно нарязан магданоз.

Чорба от леща

Продукти:
4 250 г леща
4 1 морков
4 1 глава лук
4 1/2 стрък (бялата част) праз
4 1 чушка
4 1 домат
4 2-3 скилидки чесън
4 1 ч.л. червен пипер
4 сол
4 1 к.ч. олио
4 2 с.л. оцет
4 вода
Приготвяне:
Измийте и почистете зеленчуците. Измийте лещата и я сложете в подходящ съд за варене. Налейте вода около 1,5 л, сложете олиото. Добавете нарязаните на ситно праз, лук, морков и чушка. След като заври ястието, добавете червения пипер. Когато лещата омекне, сложете и домата, обелен и нарязан на парченца. Варете, докато омекнат зеленчуците. Ако е необходимо, долейте още вода. Овкусете със сол и чубрица. Поднесете чорбата с оцет и чесън.

Пиле

Продукти:
4 1 пиле (1,5 кг)
4 200 г печурки, стерилизирани, дребни
4 2 глави кромид лук или връзка зелен лук
4 2 стръка пресен чесън или 4 скилидки стар
4 1-2 моркова
4 2,5 к.ч. домашен бульон или сока от стерилизираните гъби
4 1 к.ч. ориз
4 8 с.л. олио
4 2-3 щипки чубрица
4 шарена сол
4 сол
Приготвяне
Лукът и чесънът се почистват, нарязват на едро и се запържват в олиото. Към тях се добавят наситнените моркови, отцедените от маринатата печурки (тя се запазва), а след няколко минути и почистения ориз. Овкусява се с 2-3 щипки чубрица и се налива маринатата от гъбите (2,5 к.ч.) или домашен пилешки бульон. Пилето се пълни с плънката и отворът се зашива с конец или се забожда с клечки за зъби. Пилето се слага в намазан с олио гювеч, на дъното се налива малко вода, поръсва се с шарена сол. Ако ви остане от плънката, разпределете я около пилето. Пече се около 1 час и 30 минути на умерена температура (180-200 градуса) във фурната.

Кюфтенца

Продукти:
4 500 г телешка + 200 г свинска кайма
4 4 скилидки чесън+ още 3 скилидки
4 1 малка глава лук
4 1 ч.л. чубрица
4 млян кимион на вкус
4 1 дафинов лист
4 сол
4 черен пипер
4 1 кг домати
4 80 мл олио

Приготвяне:
Омесете каймата с 4 скилидки пасиран чесън, наситнения лук, сол, черен пипер, кимион, малко червен пипер и 2 с.л. олио. Объркайте добре. Оформяйте малки кюфтенца и ги пускайте да се изпържат в сгорещена мазнина. Обелете доматите, като ги бланширате преди това за по 20-30 секунди в гореща вода. Накълцайте ги ситно. Загрейте олиото в тенджера и запържете 3 скилидки чесън за кратко. Добавете доматите и оставете сосът да се свари, докато се редуцира, като добавите дафинов лист. Накрая овкусете със сол и черен пипер. Пуснете кюфтенцата в соса и оставете да врат заедно около 10 минути. Поднесете кюфтенцата по манастирски с малко скълцан магданоз.

Чорба с пъстърва

Продукти:
4 350 г пъстърва
4 1/2 ч.ч. домати от консерва
4 3 глави лук, малки
4 3 скилидки чесън
4 масло
4 сокът от 1 лимон
4 сол на вкус
4 1/2 ч.л. черен пипер
4 1/2 ч.л. магданоз
4 1/2 ч.л. листа целина

Приготвяне:
В тенджера задушваме нарязания на дребно лук и добавяме доматите. Щом всичко омекне, наливаме 4 ч.ч. вода или повече, добавяме предварително почистената и надребнена риба. Варим около 20-25 минути и слагаме подправките (без лимоновия сок) и скълцания чесън. Готвим още 4-5 минути и отдръпваме от огъня. Поднасяме с лимонов сок.

Гювеч със свинско

Продукти:
4 600-700 г свинско месо (може пилешко или телешко)
4 1-2 глави лук
4 2 чушки
4 2-3 домата
4 150 г гъби
4 150 г ориз
4 100 г маслини
4 50 мл бяло вино
4 черен пипер
4 червен пипер
4 сол
4 магданоз
4 вода

Приготвяне:
Нарежете месото на кубчета и го запържете. Прибавете нарязаните лук и чушки. След няколко минути добавете гъбите, нарязани на филийки, ориза и доматите. Налейте около 600 мл вода, виното и добавете подправките. След десетина минути прибавете маслините и печете ястието на 200 градуса около 30-35 минути. Поръсете с нарязан магданоз.