0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от преди век и повече. Започнахме поредицата с бульони с подробни обяснения как се прави заготовката. После продължихме с типични супи. Идеите са превъзходни и за съвремието.

Снимките са само илюстрации, а не са към съответна рецепта.

Бульон с тестени нокли

Сваряваме обикновен бульон, прецеждаме го и слагаме наново на огъня да заври. Отделно вземаме 80 г прясно масло, 1 яйце, 1 кафена чашка прясно мляко и 150 г брашно. Разбиваме маслото на пяна, прибавяме брашното и бием докато стане еднообразна маса, после поставяме яйцето и млякото. От получената смес изрязваме нокли (б.р. Явно става въпрос за ньоки по италиански или наричани още кнедли по чешки) с чаена лъжичка и пускаме в кипяща подсолена вода да врат 10 минути. След като ги извадим и изцедим, ги пускаме във врящия бульон само да заврат наново там и сваляме от огъня.

Супа дробно консуме

Сваряваме обикновен бульон и го прецеждаме. За консумето (б.р. Обикновено консумето е пилешки или говежди бульон, като има и зеленчуков вариант) вземаме 70 г масло, 100 г настърган черен дроб, 2 кифли, 3 жълтъка, 30 г сланина, 1/2 глава лук, магданоз, сол, малко шунка и 3 белтъка на сняг. Разбиваме маслото, прибавяме дроба, накиснатата и изстискана кифла, сланината, нарязана на дребно, изпържена с лука, магданоза, подправките и накрая – сняг от белтъците. Изсипваме сместа в намазана форма и печем на водна баня половин час. Режем на ромбчета и поднасяме с бульона.