П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от преди век и повече. Започнахме поредицата с бульони с подробни обяснения как се прави заготовката. После продължихме с типични супи. Идеите са превъзходни и за съвремието.

Снимките са само илюстрации, а не са към съответна рецепта.

Чорба от картофи със сланина

Вземаме 100 г нарязана на малки парчета сланина и я пържим, докато получи розов цвят. Прибавяме след това 1 глава нарязан на дребно лук и 1 лъжица брашно. Заливаме с 6 чаши вода. Към супата нарязваме на малки кубчета 4-5 картофа, 1 морков, 1 корен магданоз. Посоляваме на вкус. Малко преди да свалим супата прибавяме половин връзка ситно нарязан магданоз.

Чорба с моркови

Вземаме около 1 кг говежди джолан за супа, 5-6 моркова, 100 г масло, 6 лъжици чукана галета, 2 филии бял хляб и сол. Варим джолана в подсолена вода около два - два и половина часа. Изчистваме след това морковите и ги нарязваме на малки резени, които запържваме в маслото докато поомекнат, прибавяме тогава галетата да се позапържи и тя. Заливаме запръжката с бульона (може и с вряла вода). Оставяме да поври още около половин час, след което сваляме от огъня и поднасяме с пържени кубчета сух хляб.