К авърмата е ястие, което векове наред се приготвя по нашите земи и определено е една от емблемите на българската кухня. В последните години обаче това ястие се обогатява с техники, характерни не само за родните ширини. Ето няколко любопитни предложения, забелязани в receptite.com.
История
В енциклопедиите пише, че кавърмата е ястие, печено на фурна в гювечета. Самата дума е от турски произход и се отнася за нещо запържено. В БГ варианта най-често то съдържа месо лук, чубрица, чушки, пипер, сол. Но при бесарабските българи от Украйна и Молдова това ястие се прави задължително от агнешко месо и се вари в голям казан на огън на открито, добавя се червен пипер и лук. След като месото е готово се изчаква мазнината да се сгъсти, докато лойта придобие оранжев цвят. В Молдова това ястие се прави и от овче или пилешко месо, и се добавя винен оцет.
Смятя се, че българските варианти на кавърмата са много по-стари, но с идването на османците ориенталското название завзема и това на традиционните местни гозби. Други пък смятат, че названието е използвано у нас и много преди завладяването, като идва още от прабългарско време или по-късните татарски и кумански нашествия.
В омлет
Продукти:
4 500 г пилешко филе
4 100 г гъби
4 1 глава лук
4 1 зелена чушка
4 2 яйца
4 сол
4 чубрица
Приготвяне:
Пилешкото месо, гъбите, лукът и зелената чушка се нарязват на парченца. Задушава се лукът, слагат се и гъбите, чушката и пилешкото месо, най-накрая се слага чубрицата. Разбиват се яйцата заедно със солта. В леко намазан тиган се изсипва яйчената смес. Получава се палачинка, която се пече само от едната страна. След като е готова се поставя кавърмата и се затваря на две.
С ракия
Продукти:
4 400 г пилешко месо
4 2 големи глави лук
4 2 пресни или печени чушки
4 1 морков
4 1 и 1/2 ч.л. къри
4 1 ч.л. черен пипер
4 2 щипки чубрица
4 3 скилидки чесън
4 3-4 с.л зехтин или олио
4 75 мл ракия
4 2. ч.л. червен пипер
4 2 с.л. доматено пюре
Приготвяне:
Нарязвате месото на кубчета, чушките и лука на ленти, моркова - на шайби. В тенджера слагате месото и ракията. Разбърквате хубаво и оставяте да престои 15-на минути - така ракията отпуска пилешкото месо и го прави по-крехко, също така добавя и хубав аромат. След като е поседяло, прибавяте към него лука, морковите и чушките, заливате с 400 мл вода, слагате зехтина (олиото) и слагате на котлона да заври. Прибавяте кърито, черния пипер, червения пипер и доматеното пюре. Оставяте да ври на бавен огън. Когато се посгъсти, слагате скилидките чесън (смачкани или цели). Оставяте на огъня още 15-на минути.
Бърза пилешка
Продукти:
4 500 г пилешко месо
4 2 глави лук
4 2 с.л. доматено пюре
4 олио
4 черен пипер, сол
Приготвяне:
Лукът се обелва и се нарязва на полумесеци. Месото се нарязва на средно големи кубчета. В по-дълбок съд се сипва олио и се запържва лукът, след като поомекне се запържва и месото. Преди да се свали от котлона се добавят доматеното пюре, черен пипер и сол.
Свинска с вино
Продукти:
4 1 кг свинско месо
4 500 г свински дроб
4 5-6 глави лук
4 1 ч.ч. червено вино
4 2 с.л. чубрица
4 2 с.л. червен пипер
4 1 с.л. сол
Приготвяне:
Избира се по-мазно месо, с повече сланинка. Нарязва се на парчета, които се слагат в тенджера. По-сочните парчета пускат сок и не се налага да се налива нито олио, нито друга течност. Когато месото започне да придобива златист цвят, се прибавя лукът, нарязан на ситно. Когато и той се задуши, се добавя нарязаният на парчета дроб. Оставя се на тих огън да къкри. След десетина минути се налива виното и се поръсват подправките. Оставя се още десетина минути, за да може месото да поеме виното. Гарнира се с ориз, картофена салата или друго по ваш вкус.
С праз
Продукти:
4 1 пиле
4 400 г домати (1/2 буркан стерилизирани)
4 4-5 стръка праз лук (1,2 кг)
4 2 пресни чушки
4 2-3 с.л. олио
4 1 ч.л. червен пипер, естрагон, чубрица
4 сол
Приготвяне:
Пилето се залива с вода, така че да го покрива, посолява се и се сварява. След това се охлажда и се обезкостява. Стръковете праз се нарязват на колелца. Олиото се загрява в тенджера, лукът се изсипва и се задушава 10 минути на тих огън под капак. Чушките и доматите се нарязват на малки парчета. Задушеният лук се поръсва с червен пипер, добавят се нарязаните чушки и домати и се задушава още 10 минути под капак. След това се слага нарязаното на дребни късове месо. Ястието се подправя с чубрица и естрагон, разбърква се и се прехвърля в тава или в гювечета. Пече се около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.